Obilježavanje Svjetskog dana hrane: “Brini o zemlji, nahrani svijet”

0

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, koji se obilježio 16. listopada, je “Brini o zemlji, nahrani svijet”.

Svjetski dan hrane utemeljile su zemlje članice UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na dvadesetoj konferenciji te organizacije 1979. godine.

dijete glad afrika

Ove godine obilježavanje Svjetskog dana hrane stavlja akcent na značajnu ulogu obiteljske poljoprivrede u iskorjenjivanju gladi i siromaštva, osiguranju hrane i ishrane, poboljšanju životnog standarda, upravljanju prirodnim resursima, zaštiti životne sredine i postizanju održivog razvoja, posebno u ruralnim područjima.

FAO procjenjuje da postoji gotovo milijardu pothranjenih osoba širom svijeta, što znači da je gotovo šestina čovječanstva gladna.

Paradoks predstavlja činjenica da je 2008. u svijetu bilo više od 1,4 milijarda odraslih s prekomjernom tjelesnom masom, a više od pola milijarde je bilo pretilo. Najmanje 2,8 milijuna ljudi svake godine umire od posljedica prekomjerne tjelesne mase ili pretilosti, a posebno zabrinjava pretilost djece što predstavlja jedan od najozbiljnijih javnozdravstvenih izazova 21. stoljeća.

Također, procjene pokazuju da će proizvodnja hrane morati biti povećana za 60 posto kako bi bila zadovoljena potražnja u skladu s očekivanim rastom broja stanovnika u svijetu.

U zadnjih 10 godina cjelokupna svjetska proizvodnja žitarica nije zadovoljila potražnju, tako da se stalno crpe svjetske zalihe žita, a trend se nastavlja, tako da je prognoza FAO-a o stanju do 2050. godine alarmantna.

Stručnjaci taj zabrinjavajući trend pripisuju raznim uzrocima kao što su globalizacijski procesi (nova tržišta – rastuća svjetska populacija, potražnja za hranom u inače najmnogoljudnijim i najsiromašnijim zemljama svijeta, što povlači nagli rast novih gradova i naselja nauštrb velikih poljoprivrednih površina), klimatske promjene (razorne poplave, velike suše, razorni uragani, tajfuni i uragani), zabrinjavajući trend poskupljenje hrane diljem svijeta, te novi pristup alternativnim pogonskim energijama (proizvodnja bio-dizela kojem je osnovni sastojak etanol, a koji se opet dobiva od poljoprivrednih kultura te iz tog se razloga velika područja poljoprivrednih kultura za proizvodnju hrane prenamjenjuju za kulture izvore bioenergije).

Povodom Svjetskog dana hrane FAO nastoji da cijelom svijetu (pogotovo razvijenijim zemljama) kroz razne humanitarne aktivnosti budu pronesene poruke da je vrijeme da se učini nešto u vezi s problemom gladi u svijetu.

Cilj kampanje je povećati svijest i mobilizirati svjetska financijska sredstva, potaći “moćne” da ulažu u projekte koji će doprinijeti većoj proizvodnji hrane, a najviše u smislu angažiranja stanovništva na njezinoj proizvodnji.

FENA

facebook komentari