Connect with us

Hrvatska

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Objavljeno

-

Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je u subotu na svečanoj akademiji u povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara istaknuo da je Vukovar simbol otpora, obrane i pobjede u Domovinskom ratu i odao je priznanje svim hrvatskim braniteljima čijom zaslugom danas građani Hrvatske žive u miru i slobodi.

Na današnji dan 1991. godine u Bogdanovcima se postrojilo oko 2500 nenaoružanih branitelja s područja bivše općine Vukovar, a uz podršku većine braniteljskih udruga grada Vukovara od prije četiri godine 10. ožujka se obilježava kao Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Pozdravljajući brojne vukovarske branitelje na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu u Vukovaru Krstičević je istaknuo veliku povezanost grada Vukovara s Hrvatskom vojskom.

„Drago mi je da smo vratili svečanost obilježavanja završetka školovanja polaznika vojnih škola u Vukovar. Posebno mi je drago da smo Hrvatsku vojsku vratili u Vukovar, u vojarnu 204. brigade“, rekao je Krstičević dodavši da je to u funkciji sigurnosti, ali i pomoći lokalnom stanovništvu.

Ante Deur, izaslanik pokroviteljice obilježavanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, poručio je da je „…Domovinski rat temelj hrvatske države, a Vukovar i obrana grada nešto najsvetije“ te pozvao na obvezu prisjećanja na žrtvu svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Izrazio je podršku obiteljima nestalih te naglasio da te obitelji trebaju potporu svih kako bi konačno pronašli svoje, našli mir i imali gdje upaliti svijeću.

„Prisjećamo se 10. ožujka 1991. godine kada su u Bogdanovcima, u organizaciji HDZ-a, na čelu s Tomislavom Merčepom, postrojeni nenaoružani odredi. U onom trenutku i u onoj državi trebala je neizmjerna hrabrost postrojiti se pred očima svih službi i doušnika“, rekao je, među ostalim, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dobio snažan aplauz sudionika svečanosti.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je naglasio da na temeljima domoljublja i hrabrosti hrvatskih branitelja danas moramo graditi bolju Hrvatsku, boriti se za nju na radnim mjestima, u slozi i zajedništvu.

Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić rekao je da je postrojavanje nenaoružanih postrojbi u Bogdanovcima bio temelj formiranja 204. vukovarske brigade.

„Da nije bilo tog postrojavanja pitanje je što bi se događalo u jesen 1991. godine u Vukovaru, a da nije bilo Tomislava Merčepa i dobre organizacije, ne vjerujem da bi se grad održao ni dva tjedna“, rekao je Josić te dodao da su Vukovar i njegova obrana pružili tri mjeseca Hrvatskoj da se naoruža.

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara na svečanoj je akademiji gradonačelnik Ivan Penava uručio je ministru obrane Damiru Krstičeviću hrvatsku zastavu koja se vijorila na vodotornju u studenom 2017. godine. Rekao je da mu tu zastavu uručuje “kao jedan autentičan znak pažnje i poklon, a u zahvalu za sve što je učinio za grad Vukovar“.

Svečanoj akademiji nazočili su i izaslanici Ministarstva branitelja, MUP-a, Glavnog stožera Oružanih snaga RH i drugi, a svečani program pratili su i osnovnoškolci iz Splita i Paga koji se ovih dana nalaze na terenskoj nastavi u Vukovaru.

Brojna izaslanstva, u povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara, dopodne su kod središnjeg križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila vijence, a u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova za sve poginule i nestale služena je misa zadušnica.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas