Connect with us

Pregled

Obilježen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Objavljeno

-

Foto: IKA

Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježen je u petak svečanim skupom, kardinal Josip Bozanić njegov je rad ocijenio doprinosom znanstvenom i duhovnom napretku hrvatskoga društva, a ministar znanosti Radovan Fuchs rekao je da je u 16 godina postojanja HKS-a napravljeno jako puno.

“Iako ste najmlađi, mislim da baštinite i nosite na leđima teret svih onih postignuća koja su katolička sveučilišta u svijetu, ali jednako tako i kod nas, učinila za razvoj znanosti i obrazovanja, rekao je resorni ministar. Dodao je da HKS-u, premda je mlado sveučilište, tradicije ne nedostaje.

Takvo je sveučilište, naglasio je Fuchs, itekako bilo potrebno ne samo u pružanju vrhunske naobrazbe mladim ljudima nego i moralnih, etičkih i nacionalnih vrijednosti koje mladim ljudima treba usađivati tijekom njihova razvoja i obrazovanja.

“Bože, Oče naš, tvoj Duh potaknuo je osnivanje HKS-a kako bismo zajednički radom doprinijeli znanstvenom i duhovnom napretku našeg hrvatskog društva”, kazao je kardinal Bozanić, a priopćio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua je analizirao govore pape Ivana Pavla II. i obraćanja Hrvatima naglasivši kako Papa “želi naznačiti duh odnosa između Hrvatske i Svete Stolice polazeći od poštovanja što ga nadahnjuju povijest i kultura ovog naroda, osjećaja prijateljstva i poštovanja koje osjeća prema njemu i zajedničke vjere.”

Papa Ivan Pavao II. je za Hrvate rekao da su “velikodušan i neustrašiv narod, potomci svetaca i pjesnika” koji će biti “prisutni u velikom broju, poput rijeke narasle kišama”, napomenuo je dodavši kako se slava očeva prenijela i na njihove sinove.

Na kraju svečanosti dodijeljene su Rektorove nagrade studentima, profesorima i djelatnicima.

Obilježavanju Dana HKS-a nazočili su, među ostalima i izaslanica predsjednika Republike Jadranka Žarković, savjetnica za odgoj i obrazovanje, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Davor Ivo Stier, izaslanik predsjednika Vlade Mate Granić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te rektori hrvatskih sveučilišta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari