Connect with us

Herceg Bosna

Obilježen dan pobjede i sjećanja

Objavljeno

-

Svečanim mimohodom ratnih postrojbi HVO-a i HV-e jučer je, 26.srpnja, započelo obilježavanje 19. obljetnice  “ Dana pobjede i sjećanja“ i 4. obljetnice otvaranja sakralno memorijalnog centra sv. Juraj u Rujanima kod Livna.[su_spacer]

U svečanom mimohodu visoko izaslanstvo HDZ-a i HNS-a predvodio je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za člana predsjedništva  Dragan Čović. U mimohodu su sudjelovali i istaknuti gosti iz Republike Hrvatske:  Anto Šošić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, Željko Dilber, član predsjedništva HDZ, Ivan Šuker, saborski zastupnik u Saboru RH, i Milan Kovačpredsjednik Zajednice utemeljenja HDZ dr. Franjo Tuđman i predsjednik odbora za Hrvate u BiH.

U mjestu Rujani, gdje se nalazi Spomen kapelica, 23. travnja 1992. je po prvi put zaustavljen i pobijeđen srpski agresor i razbijen mit o nepobjedivosti Srpske Vojske. S tog područja pripremana je i pokrenuta vojno-redarstvena operacija – Oluja, kojom je konačno potjeran srpski agresor i oslobođena RH.

Predsjednik HNS-a  BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom obraćanju istaknuo da Hrvati jedini drže na okupu BiH.

-Danas jedino Hrvati drže na okupu Bosnu i Hercegovinu, stoga je potrebno da uz suradnju i pomoć Republike Hrvatske izjednačimo prava branitelja sa pravima u susjednoj nam Hrvatskoj.

-Sve što su branitelji učinili u Domovinskom ratu, dali su nama prigodu da danas možemo sa ovog mjesta reći da nas neće otjerati, ostat ćemo ovdje živjeti jer ovo je naša domovina i nećemo dugo čekati, jer hrvatski narod će biti jednak i potpuno institucionalno i teritorijalno sa druga dva naroda u Bosni i Hercegovini – rekao je kandidat za člana predsjedništva i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i dodao „neka nam ovo sveto mjesto bude mjesto zavjeta na kojem ćemo se redovno okupljati“.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić u svojoj propovijedi je naglasio da smo se na ovom mjestu okupili čuvati sjećanje koje ćemo prenositi na mlade generacije, jer ovo je mjesto borbe za slobodu i spomen na ljude koji su se borili, branili i ginuli. što  nema cijene.

Podsjetimo, slamanje tenkovskog napada JNA u Donjim Rujanima kod Livna i oslobađanje vojarne JNA u Čapljini, u travnju 1992., izmjenili su  odnos snaga na tadašnjem ratištu te u konačnici spasili tek proglašenu državu BiH ali i jug Republike Hrvatske.

 

M.J.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari