Pratite nas

BiH

Obilježena 22. obljetnica 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Odličnom organizacijom i hrabrošću „Jastrebovi“ su dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskog naroda u središnjoj Bosni i BiH

[ad id=”68099″]

Polaganjem vijenaca pred spomen bistom Mati Lučiću Maturici, u krugu istoimene vojarne u Kiseljaku, misom zadušnicom u kapelici Sv. Martina služenoj u spomen na 54 poginula pripadnika 3. gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi“ kao i sve poginule hrvatske branitelje središnje Bosne te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, obilježena je 22.  obljetnica osnutka „Jastrebova“.

Žrtvama poginulih branitelja, uz obitelji i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata,  te bivše suborce i predstavnike Oružanih snaga BiH, poklonilo se  i izaslanstvo HDZ BIH predvođeno zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Matom Franjičevićem te predsjednikom ŽO HDZ BIH ŽSB i ministrom u Vladi ŽSB Nikolom Grubešićem.

U izaslanstvu su bili  i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, ministar MUP-a Vlade ŽSB Feliks Vidović, načelnici općina Kiseljak i Kreševo Mladen Mišurić-Ramljak i Radoje Vidović, zastupnici u Saboru ŽSB Suzana Krišto i Ljupko Sučić te predsjedateljica OV Busovača Mirjana Plavčić.

Nastala u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u središnjoj Bosni grčevito borio za goli opstanak, u siječnju 1994. godine, 3. gardijska brigada „Jastrebovi“ okupila je najbolje hrvatske sinove  Lašvanske i Lepeničke doline. Nisu  dugo čekali na prvi zadatak. Bile su to Buhine kuće u Vitezu, a potom i brojne druge akcije poput Zavrtaljke u Kiseljaku. Svega toga prisjetili su se i na 22. godišnjicu osnutka bivši zapovjednici te pripadnici Brigade. Na svečanosti u Kiseljaku ove su godine bila trojica zapovjednika brigade, brigadiri Mario Bradara i Dragan Vinac te pukovnik Marinko Jurišić.

Uz izvedbe vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, nazočnima su se obratili pukovnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne i  brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

Okupljenima na 22. obljetnici osnutka Jastrebova obratio se i general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, ujedno i izaslanik ministrice obrane BiH Marine Pendeš.  Jeleč je naglasio kako je ponosan na 2. pješačka bojnu sa sjedištem u Kiseljaku koja baštini uspomenu na 3. GB „Jastrebovi“. „Kroz Oružane snage BiH bivši Jastrebovi danas daju nemjerljiv doprinos na putu BiH ka europskim integracijama i NATO-u kao što su u ratu dali nemrjeljiv doprinos obrani hrvatskih prostora u središnjoj Bosni i BiH“, istaknuo je general pukovnik Anto Jeleč.

Osim ministrice Pendeš, uz ispriku za nedolazak zbog ranije preuzetih obaveza čestitke su poslali i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić i  predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH Lidija Bradara, stoji u priopćenju.

jastrebovi HVO 3

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH s EU diplomatima – Ni riječi o opstrukcijama u uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su diplomate Radne skupine EU za Zapadni Balkan (COWEB), javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu. Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti nužne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktualni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka europskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o roamingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. sveučilišta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za suradnju s BiH u narednom razdoblju.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju prihvaćanja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio potaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Europske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do konca rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su sudjelovali i predstavnici sudionica SEECP-a, Komisije EU, Europske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i šef Delegacije Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ni ovaj put na sastanku nije bilo riječi o bošnjačkim opstrukcijama pri uspostavi vlasti na razini BiH kao ni o reformi Izbornog zakona BiH sukladno presudama Ustavnog kako bi se, među ostalim, spriječilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude ponovno  izabran bošnjačkim glasovima, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari