Pratite nas

BiH

Obilježena 22. obljetnica 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Odličnom organizacijom i hrabrošću „Jastrebovi“ su dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskog naroda u središnjoj Bosni i BiH

[ad id=”68099″]

Polaganjem vijenaca pred spomen bistom Mati Lučiću Maturici, u krugu istoimene vojarne u Kiseljaku, misom zadušnicom u kapelici Sv. Martina služenoj u spomen na 54 poginula pripadnika 3. gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi“ kao i sve poginule hrvatske branitelje središnje Bosne te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, obilježena je 22.  obljetnica osnutka „Jastrebova“.

Žrtvama poginulih branitelja, uz obitelji i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata,  te bivše suborce i predstavnike Oružanih snaga BiH, poklonilo se  i izaslanstvo HDZ BIH predvođeno zamjenikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Matom Franjičevićem te predsjednikom ŽO HDZ BIH ŽSB i ministrom u Vladi ŽSB Nikolom Grubešićem.

U izaslanstvu su bili  i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, ministar MUP-a Vlade ŽSB Feliks Vidović, načelnici općina Kiseljak i Kreševo Mladen Mišurić-Ramljak i Radoje Vidović, zastupnici u Saboru ŽSB Suzana Krišto i Ljupko Sučić te predsjedateljica OV Busovača Mirjana Plavčić.

Nastala u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u središnjoj Bosni grčevito borio za goli opstanak, u siječnju 1994. godine, 3. gardijska brigada „Jastrebovi“ okupila je najbolje hrvatske sinove  Lašvanske i Lepeničke doline. Nisu  dugo čekali na prvi zadatak. Bile su to Buhine kuće u Vitezu, a potom i brojne druge akcije poput Zavrtaljke u Kiseljaku. Svega toga prisjetili su se i na 22. godišnjicu osnutka bivši zapovjednici te pripadnici Brigade. Na svečanosti u Kiseljaku ove su godine bila trojica zapovjednika brigade, brigadiri Mario Bradara i Dragan Vinac te pukovnik Marinko Jurišić.

Uz izvedbe vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, nazočnima su se obratili pukovnik Josip Slišković, zapovjednik 2. pješačke bojne i  brigadir Slaven Galić, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH.

Okupljenima na 22. obljetnici osnutka Jastrebova obratio se i general pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, ujedno i izaslanik ministrice obrane BiH Marine Pendeš.  Jeleč je naglasio kako je ponosan na 2. pješačka bojnu sa sjedištem u Kiseljaku koja baštini uspomenu na 3. GB „Jastrebovi“. „Kroz Oružane snage BiH bivši Jastrebovi danas daju nemjerljiv doprinos na putu BiH ka europskim integracijama i NATO-u kao što su u ratu dali nemrjeljiv doprinos obrani hrvatskih prostora u središnjoj Bosni i BiH“, istaknuo je general pukovnik Anto Jeleč.

Osim ministrice Pendeš, uz ispriku za nedolazak zbog ranije preuzetih obaveza čestitke su poslali i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić i  predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH Lidija Bradara, stoji u priopćenju.

jastrebovi HVO 3

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Karamatić: Sarajevo se kune u BiH, a zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U zadnjem izdanju emisije “1 na 1” banjalučke Alternativne televizije  Marin Marinković razgovarao je s Mariom Karamatićem.

“Blokada izbora Vijeća ministara odgovara isključivo političkom Sarajevu. Sarajevo se kune u BiH, međutim zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne i osamostaljivanju Republike Srpske,” kaže Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH.

Karamatić kaže da Bošnjaci u Sarajevu stalno pokušavaju stvoriti neku genezu krize, da se prikažu kao žrtve.

“Pogledajte šta rade u posljednje dvije-tri godine, problematizirali su gradnju Pelješkog mosta, pokretali reviziju tužbe protiv Srbije i, evo i cirkus koji su napravili sa obilježavanjem Dana Republike Srpske.

Dakle, oni glume žrtve, ali odnosi u svijetu su se malo promjenili i ta priča im prolazi sve manje i manje,” rekao je Karamatić.

On ističe da blokada formiranja vlasti u BiH može potrajati u nedogled, jer jednostavno nema zakonske osnove po kojoj bi se popunio Dom naroda, u ovakvom odnosu snaga i sa ovakvim Izbornim zakonom.

“Funkcionalna u Bosni i Hercegovini ostaje Republika Srpske, ostaje Brčko distrikt, i ostaju županije. Federacija BiH ida pomalo prema tome da umre u agoniji, država BiH također. Nakon što to dvoje kokne u agoniji mi ostali trebamo vidjeti što i kako dalje,” rekao je Karamtić.

Osvrnuvši se na izbor Željka Komšića, kao predstavnika Hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH, Karamatić kaže da mu je drago što se to ponovo dogodilo, jer je nakon ovog svima postalo jasno što se događa u BiH.

“Jasno je da Bošnjaci nameću čovjeka koji nema nikakv legitimitet unutar hrvatskog biračkog korpusa za predstavnika tog naroda i to je danas jasno i našim prijateljima u svijetu,” kazao je Karamatić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari