Connect with us

Događaji

Obilježena 22. obljetnica pogibije junaka Domovinskog rata, legendarnog pilota Rudolfa Perešina

Objavljeno

-

Na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u utorak je obilježena 22. obljetnica pogibije vojnog pilota HRZ i PZO-a stožernog brigadira Rudolfa Perešina.

Obilježavanju je, uz obitelj Perešin, nazočilo izaslanstvo 91. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane predvođeno pukovnikom Samirom Ćorićem.

Vojni pilot Rudolf Perešin poginuo je izvršavajući borbenu zadaću tijekom vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’, nakon što su neprijateljske snage oborile borbeni avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u Republiku Hrvatsku 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. uz  vojne počasti pokopan je na gradskom groblju Mirogoj.

Stožerni brigadir Perešin ostao je zapamćen po riječima “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati na Hrvate”, kada je  u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine prebjegao borbenim avionom MiG-21 iz Bihaća u Klagenfurt.

Odmah potom, kao borbeni pilot, pristupio je obrani Republike Hrvatske.

Odlikovan je Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, a nositelj je medalja ‘Iznimni pothvat’ i ‘Bljesak’.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari