Pratite nas

Događaji

Obilježena 22. obljetnica stradanja pet hrvatskih vojnika na Prokosu

Objavljeno

na

Memorijalnim usponom od lipskoga groblja do mjesta pogibije na Prokosu, na Vran-planini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te prigodnom molitvom koju je kod spomen obilježja izrekao fra Sretan Ćurčić, gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu, obilježena je 22. obljetnica stradanja pet hrvatskih vojnika (četvorice pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jednoga pripadnika Vojne policije HVO-a – Ivica Begić), koji su svoje mlade živote izgubili u velikoj snježnoj mećavi 30. ožujka 1995. godine.

Podsjetimo, prateći hrvatskoga generala Janka Bobetka tog kobnoga dana stradali su Mladen Jakovljević (1968.) iz Novske, Robert Krizmanić (1970.) iz Ljubljane, Krešo Supina (1970.), iz Zagreba, Davor Zbiljski (1968.), iz Zagreba i Ivica Begić (1962.) iz Mostara.

Uz rodbinu i suborce stradalih, mještane, članove PD Orlova stina iz Tomislavgrada – organizatore cijeloga skupa obilježavanja, u sjećanju na stradale hrvatske bojovnike na Prokosu sudjelovali su i članovi planinarskih društava iz susjednih općina ali i iz Republike Hrvatske, kao i članovi udruga braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije.

Desetorica članova AK Puls iz Tomislavgrada istrčali su cijelu dionicu od groblja do Prokosa, u dužini od osam kilometara, s visinskom razlikom od 538 metara.

Nakon završetka komemoracije članovi PD Orlova stina sve nazočne su pozvali na zajednički ručak koji su priredili na Omrčenici. Prema riječima organizatora ove se godine okupio rekordan broj ljudi, piše mandino-selo.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Održana demonstracija združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Splitu je u srijedu, 10. travnja 2019. godine održana demonstracija združenih vojnih sposobnosti ASDA 2019.

Demonstracija je hrvatskim i stranim izaslanstvima te predstavnicima organizatora i izlagača na izložbi ASDA 2019, pokazala dostignute sposobnosti združenog djelovanja postrojbi, ali i dio kvalitetnih proizvoda hrvatske obrambene industrije kojima su opremljeni pripadnici Hrvatske vojske.

U vježbi su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, odnosno Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i prototip Obalnog ophodnog broda OOB-31 “Omiš”, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s helikopterima Mi-8 i OH-58D Kiowa Warrior, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugi, priopćio je MORH

Također, u ovoj prigodi pokazane su i inicijalne sposobnosti novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva.

Na prikazanim vještinama i sposobnostima pripadnicima Hrvatske vojske čestitali su potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministri obrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova, Slovenije, zamjenik ministrice Sjeverne Makedonije i zamjenik ministra obrane Albanije.

Osvrnuvši se na uspjeh demonstracije i svemu što su pripadnici HV-a pokazali unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, ministar Krstičević čestitao je svim organizatorima i sudionicima vježbe.

“Ništa ne može spriječiti Hrvatsku vojsku! Vojnici su pokazali združene sposobnosti, uvježbanost, spremnost za izvršenje svih zadaća. Ukratko, pokazali su da su moćni i respektabilni”, rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je združena vježba bila splet već poznatih i potpuno novih sposobnosti Hrvatske vojske.

„ASDA je dobra prilika i da Hrvatska vojska vidi nove tehnologije koje će biti važne u vremenu pred nama“, dodao je Šundov, ističući zadovoljstvo činjenicom da su hrvatski vojnici opremljeni hrvatskim proizvodima.

Predsjednik tvrtke-organizatora ASDA-e Justin Webb demonstraciju je ocijenio spektakularnom i profesionalnom.

“Siguran sam da ste svi ponosni na svoje vojnike”, zaključio je Webb.

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, komodor Damir Dojkić istaknuo je da je vrlo zadovoljan provedbom vježbe.

“Već nebrojeno puta, Hrvatska vojska je pokazala da može djelovati u svim uvjetima, a ponovo u vježbi koju ste vidjeli i koja je tražila odgovor na vrlo zahtjevni scenarij”, rekao je Dojkić.

Foto: MORH/ M. Čobanović

Foto: MORH/ M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Zagreb: Memorijal poginulim braniteljima u Kustošiji

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeseti memorijal poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a Grada Zagreba, otvoren je svečano prijepodne u zagrebačkoj Kustošiji.

U spomen na njihovu žrtvu tijekom Domovinskog rata organizirano je sportsko natjecanje koje je počelo biciklističkom utrkom.

Memorijal je i ove godine okupio više od 1.000 sportaša u osam sportova. Brojne delegacije položile su vijence, a na svečanom otvorenju bili su predstavnici udruga, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Miodrag Demo te ministar branitelja Tomo Medved, javlja HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari