Connect with us

Događaji

Obilježena 23. obljetnica osnutka Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“

Objavljeno

-

Blagoslovljen spomenik poginulim hrvatskim braniteljima župe Lepenica

[ad id=”68099″]

Program obilježavanja 23.obljetnice osnutka brigade HVO “Josip ban Jelačić” je započeo polaganjem vijenaca ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku, nastavljen je svetom Misom u crkvi sv.Ane u Lepenici te blagoslovom novoizgrađenog spomen oblježja poginulim hrvatskim braniteljima župe Lepenica.

Naime, hrvatski branitelji ove Župe, njih 37, koji su svoje živote u proteklom Domovinskom ratu položili na oltar Domovine, dobili su spomen obilježje u središtu Lepenice. Inicijator izgranje spomenika, prema idejnom rješenju arhitektice Ljiljane Boro, su Udruge proizašle iz Domovinskog rata općine Kiseljak.

“Bojovnici s ovog područja uvijek su među prvima išli  gdje je bilo najpotrebnije. Nije bilo niti jednog bojišta u središnjoj Bosni gdje nije bilo branitelja iz ovog kraja“, naglasio je brigadir Mario Bradara,  jedan od zapovjednika Brigade, govoreći na svečanosti otvorenja spomenika. Otkrivanje spomenika razlog je što je većina svečanosti u povodu 23 obljetnice osnutka Brigade „Josip ban Jelačić“ ove godine održana upravo u Lepenici.

Kroz Brigadu HVO-a „Josip ban Jelačić“ prošla su 7022 pripadnika, Nadljudskim naporima uspjelo im je od daleko nadmoćnije Armije BiH ojačane borcima arapskog podrijetla, sačuvati skoro 100 km crta obrane.  Cijenu opstanka Hrvata u Lepeničkoj dolini svojim životima platilo je više od 400 pripadnika Brigade kojima se na svaku obljetnicu osnutka postrojbe odaje posebna počasti.

 „Više od šest redova u crkvenim klupama bi popunili naši branitelji da su danas živi. Danas ih se sjećamo vjernički ponizno, ali ljudski s velikom tugom. Ipak, oni su još živi i živjet će u našim sjećanjima, a sjećanja su važna jer bez njih nema sadašnjosti, a ni budućnosti“, istaknuo je fra Miro Jelečević koji je predvodio misno slavlje na kojem se osim za branitelje molilo i za i za Denisa Mrnjavca, još jednu nevinu žrtvu ljudske mržnje

Svečanost otkrivanja novoizgrađenog spomenika u Lepenici počela je  himnom hrvatskog naroda u izvedbi baritona Siniše Markanovića te čitanjem stihova o branitelju mostarke pjesnikinje Anite Martinac.  „Ovakvi događaji vraćaju nas u tako blisku, a tako tešku povijest. Pisali su je i naši pokojni branitelji  kojih se uvijek trebamo sjećati s ponosom, uvažavajući i druge žrtve. Na nama koji smo prošli strahote rata je moliti za mir u cijelome svijetu“, istaknuo je zapovjednik Mario Bradara.

 „Ne zaboravimo da su naši branitelji svoje živote dali kako bismo mi mogli ostati ovdje i živjeti. Prolazeći pokraj ovog prekrasnog spomenika u Lepenici sjećat ćemo ih se ne samo mi koji smo ih poznavali već će o njihovoj nesebičnoj žrtvi imati priliku učiti i budući naraštaji“, kazao je ovom prilikom Mladen Mišurić Ramljak, načalnik Kiseljaka. Spomenik je blagoslovio fra Stipan Radić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari