Connect with us

Događaji

Obilježena 23. obljetnica stradanja Hrvata na Stipića livadi

Objavljeno

on

Danas je na lokaciji Stipića livada obilježena 23 obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja. Prije početka svete mise brojne delegacije zapalili su svijeće i položili vijence. Eko udruga Runolist Doljani zajedno sa svojim članovima i planinarskim udrugama iz okolnih mjesta planinarila je iz Doljana do Stipića livade pod nazivom „Putevima naših poginulih“  a maratonci iz Širokog Brijega trčali su maraton na spomen svim poginulim braniteljima s ovih područja. Posebno se zahvaljujemo HGSS Čitluk, Mostar i Široki Brijeg koji su osiguravali planinarenje i maraton.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, svečano je obilježena 23. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

U spomen na stradale služena je Sveta misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici HDZ-a BiH i HNS-a te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Vjerski program i svetu misu predvodio je don. Pero Miličević uz koncelebraciju brojnih svećenika iz zemlje i svijeta. Inače važno je kazati da je otac don. Pere poginuo u Doljanima tijekom napada  na Doljane 1993.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Po završetku službenog programa i mise, brojni posjetitelji nastavili su razgovor i druženje do kasnih popodnevnih sati.

Doljani.info

Doljani.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR