Connect with us

Događaji

OBILJEŽENA 25. OBLJETNICA OKUPACIJE ANTUNOVCA

Objavljeno

on

Mjesecima je odolijevao neprijateljski snagama, bio je posljednja crta obrane grada Osijeka, no na današnji dan prije 25 godine Antunovac je okupiran. Tužna obljetnica mještane dodatno podsjeti na ratne strahote, a najteže je obiteljima 43 branitelja i civila poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

Koliko je važan njihov doprinos obrani domovine govori činjenica da je Antunovac posljednje mjesto gdje je neprijatelj uspio doći probijajući se do Osijeka.

Ulaskom agresora u Antunovac, iz kojeg su civili na sreću otišli ranije, iživljavaju se na kućama, ulicama, infrastrukturi. Uništavaju mjesto gotovo do temelja. I tako ostaje do siječnja 1998. godine kada se Antunovčani u procesu Mirne reintegracije počinju vraćati u mjesto.

„Ono što najviše pati mještane Antunovca i što smatramo velikim problemom je što još uvijek ne znamo istinu o svim nestalima. Nastavit ću i dalje, a sada i kao predsjednik Odbora za rate veterane inzistirati na traženju nestalih branitelja i civila. Oni koji su ih odveli i ubili i danas žive u Hrvatskoj, tražimo ih da nam kažu gdje su njihova posljednja počivališta. Tražimo od njih tu ljudsku gestu, da rasterete sebe i anonimno prijave gdje su njihovi posmrtni ostatci kako bi roditelji koji danas stoje ovdje mogu dostojanstveno zapaliti svijeću na grobu svog djeteta.“- rekao je načelnik općine Antunovac i saborski zastupnik Ivan Anušić.

Danas su na mjesnom groblju te ispred Spomen kapelice poginulim i nestalim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata položeni vijenci i zapaljene svijeće. Žrtvama su se poklonili članovi obitelji poginulih i nestalih, predstavnici Općine Antunovac, Županije Osječko-baranjske, Zapovjedništva HV-a,  Udruga veterana Vojne policije HOS-a te druge braniteljske udruge i mještani Antunovca. U čast poginulim i nestalim Antunovčanima održan je i memorijalni maraton u organizaciji Hrvatskog dragovoljca iz Osijeka u kojem su sudjelovali maratonci koji su istrčali 25 kilometara na relaciji Rosinjača-Antunovac.

Antunovac je danas jedna od najuspješnijih općina u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Slavoniji koja bilježi pozitivnu demografiju. Ugodno je mjesto za život i rad jer ima u potpunosti uređenu infrastrukturu te Gospodarsku zonu u kojoj se otvaraju nova radna mjesta. Svijetla točka i primjer kako treba izgledati život u Slavoniji i Baranji, uz vječni podsjetnik da su za takvu budućnost njihovi sumještani položili svoje živote.

„Nakon 25 godina Antunovac je danas urbano središte, sa svim onim što treba imati, razvili smo se i razvijamo se i dalje u pravom smjeru. Ostatak Hrvatske, osobito Slavonije i Baranje treba bolje i kvalitetnije projekte jer nije gotovo 15 000 ljudi dalo svoje živote da bi im se djeca danas iseljavala iz Slavonije i Baranje ili preživljavala na minimalcu. Zbog toga je projekt Slavonija već krenuo u realizaciju, dvije i pol milijarde eura ih EU fondova nam je na raspolaganju, zakoni koji uskoro idu u saborsku proceduru olakšat će gospodarski napredak našeg kraja, a uskoro će zaživjeti i demografske mjere koje će zasigurno tijekom sljedećih nekoliko godina popraviti sliku života u Slavoniji i Baranji.“- kazao je na kraju Anušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR