Connect with us

Herceg Bosna

Obilježena 26. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

Objavljeno

on

U nedjelju 28. srpnja 2019. obilježena je 26. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani u općini Jablanica. Svečano misno slavlje predvodio je fra Ante Marić u koncelebraciji s više svećenika, a na misi je pjevala klapa Grga iz Posušja.

– Mi danas ‘mutimo’ mir Stipića livadi. Ovdje priroda u svom zagrljaju drži naše mučenike, ovdje konji tiho pasu rosnu travu i znaju da je Bog dao tiho mjesto svojoj djeci –  rekao je fra Ante i dodao da su na ovom mjestu izmoljene najusrdnije molitve hrvatskih mučenika.

Prije svete mise brojna izaslanstva sa svih razina vlasti položili su vijence i zapaliti svijeće za svGovoreći o važnost obilježavanja ove obljetnice, general HVO-a Stanko Baja Sopta kazao je kako će poginuli zauvijek ostati zlatnim slovima upisani u hrvatsku povijest.

– Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i reći vam hvala. Stipića livadu nećemo zaboraviti, ona je upisana zlatnim slovima u našu povijest i zapamtit ćemo svako od imena – kazao je Sopta podsjetivši na sve zločine koje je Armija RBiH počinila nad Hrvatima u Domovinskom ratu.e poginule branitelje i civile, a general zbora Stanko Sopta uputio je prigodni govor.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, Općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

[su_heading size=”18″]Govor generala zbora Stanka Sopte – obljetnica stradanja na Stipića Livadi[/su_heading]

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Evo nas na Stipića Livadi dvadeset i šest godina poslije. Želimo reći svojim ubijenima i poginulima iskreno i veliko hvala. Želimo im reći: Nismo Vas zaboravili. Nismo zaboravili Hrvatsko vijeće obrane, Hrvatsku Zajednicu i Republiku Herceg Bosnu. Nismo zaboravili svoje svete vitezove i njihovo junačko djelo i žrtvu. Obljetnica je sveto vrijeme sjećanja. Mi se u ovoj obljetnici sjećamo da su nas naši neprijatelji htjeli otjerati s naših ognjišta. Krvavo otjerati. Činili su to na zvjerski i okrutan način. Ubili su na tisuće civila na stotinama mjesta, i ovdje na Stipića Livadi. Ubijali su bez milosti starce i starice, majke i djevojke, mlade, nejaku djecu. Klali su ih ritualno, mučili i masakrirali. Preživjele su odvodili u svoje logore, i u Jablanicu u Muzej Titine i svoje revolucije, i niječu danas da nisu imali logore. A u svoje su logore bacali i trudnice i tek rođenu djecu.

No brzo smo vratili svoja vječna ognjišta. Vratili i vidjeli svu okrutnost i brutalnost njihove krvoločnosti. Na osobit način ovdje na Stipića Livadi. I bukve su vrištale i pričale o krvavom zločinu. I jele su na Stipića Livadi od toga dana tužne i nikako ne mogu zaboraviti.

Želimo Vam, poštovani poginuli i ubijeni, masakrirani na Stipaća Livadi izreći veliko i do neba hvala. Svojom ste krvlju posvetili našu zemlju i naša ognjišta. Hvala Vašim obiteljima. Hvala Vama preživjeli suborci. Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i svake godine reći : Hvala, nismo Vas zaboravili.

Iskreno smo ponosni na Stipića Livadu. Ona je u našoj povjesnici upisana zlatnim slovima. I svako njeno ime nama je svetinja.

Pokoj vječni daruj im, Gospodine.

Počivali u miru Božjem.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR