Pratite nas

Herceg Bosna

Obilježena 26. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi

Objavljeno

na

U nedjelju 28. srpnja 2019. obilježena je 26. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi, župa Doljani u općini Jablanica. Svečano misno slavlje predvodio je fra Ante Marić u koncelebraciji s više svećenika, a na misi je pjevala klapa Grga iz Posušja.

– Mi danas ‘mutimo’ mir Stipića livadi. Ovdje priroda u svom zagrljaju drži naše mučenike, ovdje konji tiho pasu rosnu travu i znaju da je Bog dao tiho mjesto svojoj djeci –  rekao je fra Ante i dodao da su na ovom mjestu izmoljene najusrdnije molitve hrvatskih mučenika.

Prije svete mise brojna izaslanstva sa svih razina vlasti položili su vijence i zapaliti svijeće za svGovoreći o važnost obilježavanja ove obljetnice, general HVO-a Stanko Baja Sopta kazao je kako će poginuli zauvijek ostati zlatnim slovima upisani u hrvatsku povijest.

– Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i reći vam hvala. Stipića livadu nećemo zaboraviti, ona je upisana zlatnim slovima u našu povijest i zapamtit ćemo svako od imena – kazao je Sopta podsjetivši na sve zločine koje je Armija RBiH počinila nad Hrvatima u Domovinskom ratu.e poginule branitelje i civile, a general zbora Stanko Sopta uputio je prigodni govor.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, Općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni. Nažalost, ni do danas još nije rasvijetljen pokolj sa Stipića livade.

Govor generala zbora Stanka Sopte – obljetnica stradanja na Stipića Livadi

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Evo nas na Stipića Livadi dvadeset i šest godina poslije. Želimo reći svojim ubijenima i poginulima iskreno i veliko hvala. Želimo im reći: Nismo Vas zaboravili. Nismo zaboravili Hrvatsko vijeće obrane, Hrvatsku Zajednicu i Republiku Herceg Bosnu. Nismo zaboravili svoje svete vitezove i njihovo junačko djelo i žrtvu. Obljetnica je sveto vrijeme sjećanja. Mi se u ovoj obljetnici sjećamo da su nas naši neprijatelji htjeli otjerati s naših ognjišta. Krvavo otjerati. Činili su to na zvjerski i okrutan način. Ubili su na tisuće civila na stotinama mjesta, i ovdje na Stipića Livadi. Ubijali su bez milosti starce i starice, majke i djevojke, mlade, nejaku djecu. Klali su ih ritualno, mučili i masakrirali. Preživjele su odvodili u svoje logore, i u Jablanicu u Muzej Titine i svoje revolucije, i niječu danas da nisu imali logore. A u svoje su logore bacali i trudnice i tek rođenu djecu.

No brzo smo vratili svoja vječna ognjišta. Vratili i vidjeli svu okrutnost i brutalnost njihove krvoločnosti. Na osobit način ovdje na Stipića Livadi. I bukve su vrištale i pričale o krvavom zločinu. I jele su na Stipića Livadi od toga dana tužne i nikako ne mogu zaboraviti.

Želimo Vam, poštovani poginuli i ubijeni, masakrirani na Stipaća Livadi izreći veliko i do neba hvala. Svojom ste krvlju posvetili našu zemlju i naša ognjišta. Hvala Vašim obiteljima. Hvala Vama preživjeli suborci. Dok bude kucalo naše srce ovamo ćemo dolaziti i svake godine reći : Hvala, nismo Vas zaboravili.

Iskreno smo ponosni na Stipića Livadu. Ona je u našoj povjesnici upisana zlatnim slovima. I svako njeno ime nama je svetinja.

Pokoj vječni daruj im, Gospodine.

Počivali u miru Božjem.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Upalimo svijeće za poginule branitelje kao znak slave i ponosa

Objavljeno

na

Objavio

Povodom   dvadeset osme   obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane  iskrene čestitke upućujemo svima koji obilježavaju taj dan i koji  HVO nose u srcu.

8. travnja 2020. godine je dan sjećanja na sve branitelje, a posebno na one koji su braneći svoje obitelji, dom i domovinu položili ono najvrednije što su i imali -svoje živote.

U svoje osobno ime i u ime svih  pripadnika  HVO-a  i članova središnje udruge Dragovoljaca i veterana HVO  H-B  Mostar, upućujem iskrene čestitke i   pozdrave.

Pozivamo  sve  branitelje i članove udruge   da   08. travnja upalimo svijeće u svom   domu kao  spomen  na  sve  poginule  branitelje  i  na takav način obilježimo dvadeset osmu  obljetnicu Hrvatskog vijeća obrane.

Ostanimo doma!

PREDSJEDNIK UDVDR HVO HB

Nikica Tomić

Čestitamo 28. obljetnicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

28. Obljetnica osnivanja Hrvatskog vijeća obrane

Objavljeno

na

Objavio

Zbog nastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom Korona virusa Covid-19, Središnje nacionalno obilježavanje 28. Obljetnice osnivanja HVO-a koje je ove godine planirano u Rujanima kod Livna, odgođeno je, priopćeno je iz Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat.

“Kako bismo ipak na dostojanstven način prisjetili se naših poginulih, nestalih i umrlih suboraca, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, pozivam sve predsjednike Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, da u međusobnoj koordinaciji organiziraju polaganje vijenaca i paljenje svijeća u svim općinama gdje je osnovan i djelovao HVO kao jamac opstojnosti i slobode hrvatskog naroda.

Zbog simbolike punog zajedništva svih hrvatskih branitelja kako je to bilo u Domovinskom ratu, molim Vas da polaganje vijenaca i paljenje svijeća za naše poginule branitelje provedemo 08. travnja 2020. godine u 11 sati, pridržavajući se svih mjera zaštite i naputaka kriznih stožera o okupljanju najviše do pet osoba, poštujući mjere socijalnog distanciranja, kao i sve druge propisane mjere zaštite, čuvajući u prvom redu naše najbliže, naše prijatelje ali i sebe same”, navodi se u priopćenju koje potpisuje general bojnik Vlado Džoić, voditelj Odjela.

U srijedu, 08. travnja 2020. godine u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u 17 sati bit će služena Sv. Misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i ista će putem TV Herceg Bosne biti prikazana u izravnom prijenosu. Sve Vas koji ste u mogućnosti pratiti prijenos ove Sv. Mise, pozivam da u skrušenosti i zajedništvu uputimo naše molitve dragom Bogu za sve naše poginule, nestale i umrle branitelje.

“Dragi branitelji, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, svima Vama ali i svim obiteljima poginulih, nestalih i umrlih pripadnika HVO-a čestitam 28. Obljetnicu osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, i svima Vama kao i Vašim obiteljima, neka je sretan, radostan i nadasve od dragog Boga blagoslovljen Uskrs, blagdan Uskrnuća Isusa Krista, kao temelja naše katoličke vjere”, stoji u priopćenju.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari