Pratite nas

BiH

Obilježena 26. obljetnica stradanja pripadnika HVO-a i civila u Buhinim kućama

Objavljeno

na

Svetom misom i polaganjem vijenaca na spomen obilježju na groblju Topala obilježena je 26. obljetnica stradanja pripadnika HVO-a i civila u Buhinim kućama.

Svetu misu predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka. “Sveta misa je mjesto gdje se trebamo pribrati, ali i ići naprijed ponosno, sve obljetnice su mjesto naših susreta s našom prošlošću, branitelji su dali svoje živote i potomstvo za sve nas.” istaknuo je fra Velimir Bavrka u svojoj propovijedi.

Naglasio je i kako sve ožalošćene može utješiti samo Križ, koji nam daje snagu i nadu u bolje sutra, te da istinu možemo tek svjedočiti i izgovarati kad dotaknemo patnju, bol i kad vidimo suzu u našem oku. “Mi trebamo praštati i biti mirni dok se drugi muče sa svojom prošlošću i grijesima. Učimo se od Isusa i opraštajmo, nađimo svoj spokoj, nađimo mir u duši. Oni koji se zapute putem praštanja naći će svoj mir i snagu.”

Uz članove braniteljskih udruga, majke, djecu, braću i sestre poginulih, vijence su položili i dužnosnici HDZ-a BiH, među kojima i predsjednik ŽO HDZ-a BiH ŽSB Radoje Vidović, predsjednik Kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, ministar hrvatskih branitelja u Vladi ŽZH Mladen Begić, ministri u Vladi ŽSB: Mirjana Plavčić, Anto Matić, Feliks Vidović i Bojan Domić, zastupnici u Zastupničkom domu PFBiH: Ankica Kolar – Jurčević i Boris Marjanović, izaslanik u Domu narodu PFBiH i zastupnik u Saboru ŽSB Ilija Nakić, načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak – Matić, zastupnice u Saboru ŽSB: Dajana Maros i Antonija Miličević, predsjednik OO HDZ BiH Jajce i predsjedatelj OV Jajce Ivo Šimunović, predsjednik OO HDZ BiH Novi Travnik Stjepan Dujo i mnogi drugi.

Prije 26 godina, točnije 9. siječnja 1994. godine, ubijeno je 27 Hrvata, ranjeno 35, nestalo je 17 civila, a 13 žena odvedeno je u susjedno Sivrino Selo gdje su zatvorene u logor i mučene. Taj dan, 9. siječnja 1994. godine pripada jednom od najtežih dana u obrani već 316 dana opkoljenog i blokiranog Viteza i Lašvanske doline, jer je upadom u Buhine Kuće presječena komunikacija odnosno žila kucavica, Vitez – Busovača.

Krajnji cilj bošnjačke vojske bio je presjeći Lašvansku dolinu na dva dijela i slomiti ionako tešku obranu na tom području. Na sreću, to se nije dogodilo jer je HVO uspio osloboditi Buhine kuće i Zavrtaljku i vratiti pod kontrolu prometnicu Vitez – Busovača.

9. siječnja 1994. Buhine Kuće – Posljednji pokušaj ABiH da porazi Hrvate središnje Bosne

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Devet tisuća migranata čeka na granici s BiH

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U prihvatnim centrima koji su puni u Bosni i Hercegovini nalazi se 5.500 migranata, a o onima kojih je sve više na ulici niko ne brine. Istovremeno posljednjih 10 dana povećava se pritisak na državnu granicu migranata iz pravca Srbije gdje ih je prema raspoloživim podacima blizu 9.000.

Najveći broj migranata granicu pokušava ili prelazi na Drini na području Zvornika, javlja N1.

Hladna Drina nekoliko mjeseci nije služila za prelazak migranata iz Srbije, nisu se mogli kretati, u prihvatnim centrima čuvala ih je vojska. S popuštanjem mjera dio od 9.000, koliko ih se nalazi u susjedstvu, skoncentirao se na Loznicu i Banju Koviljaču.

“Popuštanjem mjera vidimo da se migranti ponovno kreću. U posljednjih 10 dana smo evidentirali oko 450 novopridošlih”, rekao je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Istočnu granicu BiH, u dužini od 600 kilometara sa Srbijom i Crnom Gorom, migranti ilegalno prelaze kopnom na području Trebinja, Bileće, Višegrada, te rijekama Savom i Drinom na području Bijeljine, a posebno Zvornika.

Drina je njihov najčešći izbor jer je nekada u nekim dijelovima moguće prijeći pješice, no Drina je opasna kada joj poraste vodostaj.

U mjestu Šepak – Debela Međa prije nekoliko dana je otkriveno beživotno tijelo muškarca – afroazijskog porijekla, koje je prevezeno zbog obdukcije u Bijeljinu.

Nalaz je najčešće smrt nastupila utapanjem. Beživotno tijelo otkrili su službenici GPBiH i MUP-a Republike Srpske, ovo je prvi utopljenik u ovoj godini, no strahuje se da će tragični ishodi biti češći s povećanim brojem migranata.

“Tri, četiri grupe su prešle jučer oko 11 sati kad sam krenuo na Drinu. E sad ovi ispred trgovine kažu kako idu masovno, ima ih i uz potoke i kroz šumu i svuda”, rekao je ribar za N1.

“Tijekom proteklih pet mjeseci nije bilo evidentiranih kaznenih djela niti narušavanja javnog reda i mira od strane ilegalnih migranata na području Policijske Uprave Zvornik”, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave Zvornik MUP-a Republike Srpske Miljan Bobar.

Migranti čekaju noć da bi se s pogodnih mjesta za prelazak iz Srbije prebacili na riječne otoke odakle pokušavaju doći na tlo Bosne i Hercegovine. U toj namjeri ih sprečavaju pripadnici Jedinice Granične policije Zvornik uz podršku nešto službenika iz Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske.

“Sada nakon korone djecu ne zatičemo, a najčešća državljanstva migranata su Pakistan, Avganistan, Bangladeš, Maroko. Izbjeglica nema iz Sirije i inače iz ratnih područja”, rekao je policijski službenik Jedinice granične policije Zvornik Azur Šljivić.

U nadzoru policajci otkrivaju migranta iz Pakistana. Doznaju kako je rijeku prešao čamcem za što je platio 50 eura. Osumnjičenog za prijevoz migranta vide s obale na otoku, no čim je vidio policiju uputio se prema Srbiji, a kolegama iz susjedstva je javljeno njegovo kretanje. Naredni korak je obići otoke.

Migranti su se sklonili zbog visokog vodostaja i čekaju noć. Posao policijskih službenika je spriječiti njihov prelazak, ali i brinuti za njihovu sigurnost.

“Kada su krenule te migracije mi smo se suosjećali s njima, donosili im odjeću jer se u pokušaju prelaska događalo da su promrznuli. Međutim sada je nagla ekspanzija i sve je veći broj, imaju noževe, nose i eksplozivna sredstva i sve je teže. Često razmišljaš o tome vidi li netko ovo, hoće li nekada netko reći hvala za ovo što mi radimo”, kaže policijski službenik JGP Zvornik GPBIH Nebojša Isić.

Obzirom na humanitarnu i sigurnosnu krizu koja nastaje ulaskom migranata ostaje pitanje kako je moguće da BiH nije našla kvalitetnijih i konkretnijih rješenje za bolju zaštitu istočne granice. Veći broj službenika, kvalitetnija oprema, podrška vojske, doprinijeli bi manjim prelascima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čapljina: Obilježena obljetnica utemeljenja PPN Ludvig Pavlović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

U Čapljini je danas obilježena 28. obljetnica utemeljenja PPN Ludvig Pavlović.

Na Trgu hrvatske slobode, gdje se polaganjem vijenaca odala počast poginulim i umrlim pripadnicima Postrojbe kao i svim hrvatskim braniteljima, okupili su se pripadnici postrojbe, članovi obitelji poginulih pripadnika, pripadnici postrojbi HVO, udruga proisteklih iz Domovinskog rata,izaslanici HNS, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti grada Čapljine predvođeni gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem.

Vijence i svijeće su položili predstavnici Postrojbe za posebne namjene „Ludvig Pavlović“ te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora.

Ovogodišnje obilježavanje Obljetnice bilo je u nešto skromnijem izdanju nego li dosadašnjih godina zbog svima poznati nam razloga pandemije Korona virusa, te je na skupu poručeno kako se naredne godine ponovno vidimo ovdje u Čapljini u nešto svečanijem ozračju./HMS/

Hrabri momci Ludvig Pavlovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari