Connect with us

Događaji

Obilježena 26. obljetnica vojno redarstvene operacije ‘MAESTRAL’

Objavljeno

-

U organizaciji Udruge „13. rujan“ u Jajcu je danas obilježena 26. obljetnica oslobađanja grada Jajca u sklopu zajedničke Vojno redarstvene operacije HV-a i HVO-a „Maestral“.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem poginulom hrvatskom branitelju Franji Ladanu Panceru te poginulim pripadnicima 81. gardijske virovitičke bojne HV-a.

Svečanost je nastavljen ulicama Jajca svečanim mimohodom s ratnim zastavama postrojbi HVO-a i HV-a koji su prije 26 godina od srpskog agresora oslobodili ovaj grad u središnjoj Bosni.

Potom je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sv. misa za sve poginule hrvatske branitelje, i odana im počast polaganjem vijenaca na Središnjem spomen obilježju u Jajcu. Ispred središnjeg spomen obilježja u Jajcu održana je svečana akademija na kojoj se govorilo o važnosti „Maestrala“, operacije koja je zadala težak udarac srpskom agresoru te tako stvorila uvjete za prestanak rata u BiH. Nakon akademije nastavljeno je druženje organizatora i domaćina s gostima, među kojima su bili sudionici i ratni zapovjednici postrojbi koje su prije 26. godina oslobodile Jajce.

Ono što je za Hrvatsku „Oluja“ to je za BiH „Maestral“, i jedna i druga operacija su ne samo oslobodile okupirana područja već i stvorile preduvjete za prestanak rata i potpisivanje međunarodnih mirovnih ugovora kojim je uspostavljen mir“, kazao je Darko Samardžić, predsjednik Udruge „13 rujan“ Jajce.

Spomenuta Udruga bila je organizator obilježavanja obljetnica oslobođenja Jajca, uz potporu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, hrvatskih političkih predstavnika, ali i jajačkih gospodarstvenika te brojnih pojedinaca. Pokrovitelj obilježavanja ovogodišnje 26. obljetnice bio je Hrvatski narodni sabor BiH.

Podsjetimo, prije 26 godina hrvatske snage u sklopu vojno-redarstvene operacije ‘Maestral’ oslobodile su Jajce. Operacija Maestral je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ.

Ivan Ružić

U nastavku pročitajte govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte, ratnog zapovjednika hrvatskih snaga na glavnom smjeru oslobađanja Jajca:

‘Bosna je samo jednom šaptom pala i to se više nikada ne smije dogoditi’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas