Connect with us

Hrvatska

Obilježena 27. godišnjica pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

Objavljeno

on

U Strugi Banskoj u četvrtak je obilježena 27 obljetnica pogibije dvojice hrvatskih redarstvenika Mile Blaževića Čađe i Željka Filipovića koji su se opasani eksplozivom bacili na kolonu neprijateljske srpske vojske dok je od Dvora napadala prema Hrvatskoj Kostajnici, vodeći ispred sebe hrvatske civile kao živi štit.

„Struga Banska u sjećanju hrvatskog naroda trajno uživa mjesto neponovljivog herojskog čina kojeg zaborav ne može dotaknuti“, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prisjećajući se Čađe, junaka Banovine i Filipovića koji se obrani pridružio kao prometni policajac iz Dugog Sela.

Komemoracija je zbog toga i započela zvukom policijskih motora na kojima su prometni policajci donijeli hrvatsku zastavu i predali je specijalcima koji su je podigli na stijeg.

Božinović se prisjetio i civila iz Zamlače i Struge Banske koje je neprijatelj postrojio u živi štit u kojem su gotovo šest sati, pod psihičkom torturom hodali zarobljeni, uzdignutih ruku, bez izlaza. „Trebali su neprijatelji tada znati da hrvatski policajac i branitelj nikada neće zapucati na svog suborca i svog susjeda“, kazao je Božinović.

Dodao je i da je hrvatska policija i danas suočena sa zahtjevnim izazovima širih, međunarodnih razmjera zbog čega se u MUP-u „sustavno ulaže i razvija materijalni, tehnički i ljudski potencijal hrvatske policije kako bi ona ostala stup sigurnosti“.

Kazao je da je jedino MUP u prvim danima obrambenog i oslobodilačkog bio u stanju organizirano odgovoriti i uzvratiti neprijatelju, podsjećajući da su živote za Hrvatsku u ratu dala 762 policijska službenika, dok ih se 27 još uvijek vodi nestalima.

Uz obitelji poginulih policajaca na komemoraciji su sudjelovali i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, načelnici policijskih uprava te župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Na obali Une ministar je uručio medalje djeci iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje, sudionicima Prvog Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari