Connect with us

BiH

Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata civila u Grabovici

Objavljeno

-

Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predvođeno članom Predsjedništva HNS-a, dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom sudjelovalo je u obilježavanju 27. godišnjice stradanja Hrvata civila u mjestu Grabovica između Mostara i Jablanice, koje su pripadnici Armije BiH mučki pogubili u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine.

“Došli smo u Grabovicu upaliti svijeću i odati počast ubijenim Hrvatima civilima, te da ova imena koja su danas ovdje pročitana odzvanjaju zauvijek ovom dolinom i brdima, kao opomena svima onima koji su to učinili da će ih stići, ako ne ljudska, onda Božja kazna, a s druge strane, opomena svima nama da je zločin moguć i da svi trebamo raditi na tome da se nikada i nigdje ništa slično ovome ne ponovi”, kazao je u izjavi za medije predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, izaslanik predsjednika HDZ-a BiH prof. dr. Dragana Čovića.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak u svom je govoru istaknuo kako se, od prošle do ove godišnjice, ništa nije dogodilo po pitanju pronalaska preostalih 17 žrtava, ni po pitanju procesuiranja odgovornih, te uputio apel nadležnim institucijama da se ubrza proces traženja nestalih i da se kazne odgovorni za ovaj zločin.

“Danas smo se okupili kako bismo odali počast našim poginulim civilima ovdje u Grabovici. Uz zahvalu na vašem dolasku, molimo vas, pomozite nam da nastavimo živjeti, da nasa djeca nastave živjeti, da dobijemo informaciju gdje su naši najmiliji i da i mi imamo gdje upaliti svijeću za Dušni dan i blagdan Svih svetih”, kazao je Josip Drežnjak.

Nakon govora predsjednika Udruge, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći Put križa, a zatim je služena sveta misa za sve poginule u Grabovici.

Misno slavlje predvodio je velečasni Oliver Jurišić koji je u prigodnoj propovijedi govorio o tome kako kršćansko oproštenje nje moguće bez načela istine i pravde.

Prvi uvjet oproštenja je istina, jer da bi se čovjeku oprostilo, mora postojati isitna kojom čovjek priznaje svoje grijehe. Također, nema oproštenja ako nema pravde. Kad se ispune načela istine i pravde, onda se može dobiti oproštenje. Danas smo se kao vjernici i kršćani okupili da molimo za našu braću i sestre koji su stradali u ratu. I danas se puno govori o oproštenju i miru, ali se ne govori o istini i pravednosti. Kako oprostiti nekom tko ne priznaje da je učinio zlo, nekome tko neće ispuniti načelo pravednosti i prihvatiti odgovornost za svoja djela. Onaj tko priznaje svoj zločin, on će dobiti i oproštenje, pokojni će dobiti smiraj, a živi ce dobiti mir”, istaknuo je velečasni Jurišić.

U Grabovici još tragaju za tijelom četverogodišnje Mladenke Zadro

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari