Connect with us

Hrvatska

Obilježena 27. godišnjica ustroja splitskih postrojbi 158. brigade HV i 6. domobranske pukovnije

Objavljeno

on

Svečanom akademijom u nedjelju je obilježena 27. godišnjica ustroj splitskih postrojbi 158. brigade Hrvatske vojske i 6. domobranske pukovnije kroz koje je u Domovinskom ratu prošlo više od 6.000 branitelja, njih 20 je poginulo.

Nema pozvanijih postrojbi da na svojim insignijama nose našeg svetog Dujma kao što su to 158. brigada i 6. domobranska pukovnija HV-a. Pripadnici tih postrojbi Splitu su zajamčili mir, nadu i slobodu – kazao je to danas splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na obilježavanju 27 godina od osnivanja 158. brigade i 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske. – Kroz te dvije, kako ih se često naziva – fetivim splitskim postrojbama – prošlo je preko 5 i pol tisuća branitelja, 20 ih je poginulo, a jedan se smatra nestalim. Ni 27 godina od osnutka ove dvije legendarne postrojbe, naglasio je gradonačelnik, sjećanje – ne blijedi.

– Pobjede i ratni put 158. brigade i 6. domobranske pukovnije zaboraviti ili obezvrijediti ne može ni zub vremena, ni ikakve interpretacije. Istinu koju vi svjedočite, prenosite dici, unucima… Podijelite vaša iskustva s mladošću. Dajte im poticaja i motiva, usadite poruku da nema nepremostivih prepreka kad je cilj plemenit i pravedan – kazao je, među ostalim, gradonačelnik u obraćanju brojnim uzvanicima na današnjoj svečanosti u Domu HV-a General-bojnik Ivo Jelić na Poljudu.

Nekadašnje pripadnike dviju slavnih postrojbi te članove obitelji poginulih i nestalih branitelja, pozdravili su i izaslanici vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednice RH, potpredsjednika Vlade i ministra obrane, potom ministra hrvatskih branitelja te Splitsko-dalmatinske županije. Nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general zbora u miru Josip Lucić poručio je kako je zajedništvo bila glavna snaga hrvatskog naroda u teškim danima Domovinskog rata. General Lucić je kazao kako su vizionar suvremene hrvatske države Franjo Tuđman i duhovni pastir kardinal Franjo Kuharić dobro znali da bez zajedništva neće biti samostalne hrvatske države.

– Snagu zajedništva moramo prenijeti na mlade generacije. Bez zajedništva nema opstanka. Nema tog oružja koje može slomiti zajedništvo i slogu jednog naroda – istaknuo je general Lucić, prvi zapovjednik Prve gardijske brigade „Tigrovi“.

Okupljenima se obratio i umirovljeni bojnik Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 158. br. i 6. dp. HV-a, koji je ujedno bio i vršitelj dužnosti zapovjednika 6. domobranske te načelnik Stožera 6. domobranske pukovnije. Današnja svečanost započela je polaganjem vijenaca na Lovrincu te misom za poginule i umrle hrvatske branitelje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR