Pratite nas

Pregled

Obilježena 27. obljetnica 5. gardijske brigade Sokolovi

Objavljeno

na

Foto: HV / nr. J. Cindrić

U Vinkovcima je u petak, 4.listopada 2019. svečano obilježena 27. godišnjica 5. gardijske brigade Sokolovi.

Foto: HV / nr. J. Cindrić

Tim povodom u vinkovačkoj vojarni 5. gbr „Slavonski sokolovi“ polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima brigade počast su odala brojna izaslanstva, među kojima izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, izaslanstva gradova Vinkovaca i Zagreba te općine Babina Greda, kao i predstavnici braniteljskih udruga, priopćio je MORH

Potom je uslijedio mimohod pripadnika 1. mehanizirane bojne Sokolovi i veterana 5. gbr u pratnji uzvanika do crkve Sv. Euzebija i Poliona, gdje je služena sveta misa, nakon čega su se u središtu Vinkovaca postrojili pripadnici 1. mb Sokolovi i veterani 5. gbr.

U prigodnom obraćanju izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur istaknuo je da su Sokolovi veterani graditelji hrvatske domovine, a pripadnici Bojne Sokolovi snaga ovoga vremena.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković osvrnuo se na ratni put 5. gbr, čiji su pripadnici prošli sva ratišta od istočne do južne bojišnice, te je poručio pripadnicima Bojne Sokolovi da je njihova stalna zadaća izgradnja moderne Hrvatske okrenute budućnosti koja se temelji na snazi i sposobnostima te umijeću svakog pripadnika Hrvatske vojske.

Zapovjednik 1. mb Sokolovi pukovnik Robert Poljak poručio je da pripadnici bojne koja nosi to slavno ime kao čuvari tradicije i nasljedstva neće dopustiti da se zaborave sve bitke 5. gbr, kao ni njezini pripadnici, napose poginuli i nestali čija su imena utkana u temelje 5. gbr.

Veteranima i mladim pripadnicima Sokolova čestitao je i predsjednik Udruge veterana 5. gbr Zoran Marunček, a tim su povodom uručene nagrade i pohvale pripadnicima 1. mb Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Foto: HV / nr. J. Cindrić

Foto: HV / nr. J. Cindrić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

HGSS i HRZ spasili češku turisticu izgubljenu na vrhu Sv. Paškal

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HGSS

Češka turistica koja se izgubila na povratku s vrha Sv. Paškal iznad Općine Gradac spašena je, a u akciji spašavanja sudjelovali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Na svojoj facebook stranici makarski HGSS je objavio kako je akcija počela odmah nakon što je stigla dojava zabrinutog supruga češke državljanke, u četvrtak nakon 11 sati. Supružnici su planinarili na vrh Sv. Paškal iznad Općine Gradac, međutim, zbog bolova u koljenu, on nije mogao nastaviti dalje pa je supruga odlučila krenuti sama.

“Prilikom povratka s vrha, češka državljanka izgubila je orijentaciju te više nije mogla pronaći markaciju na putu do mjesta Gradac. Izgubila je i signal na mobilnom uređaju, te je muž odlučio pozvati HGSS”, stoji u objavi.

U potragu su krenule dvije zemaljske ekipe, iz dva smjera, prema vrhu Sv. Paškal, a podignut je i helikopter HRZ-a s dežurnim letačima i spašavateljima iz Splita.

Lokacija mobilnog uređaja nije se mogla detektirati jer je mobilni uređaj unesrećene osobe bio spojen na bosansko-hrcegovačku mobilnu mrežu, no posada helikoptera HRZ-a s i pripadnici HGSS-a locirali su izgubljenu češku državljanku iz zraka oko 15 sati.

Helikoper je spušten u blizini unesrećene osobe te je u pratnji spašavatelja ukrcana i dovedena do priručnog heliodroma Osejava u Makarskoj.

U akciji je sudjelovalo 12 pripadnika makarskog HGSS-a, dvoje pripadnika dubrovačkog HGSS-a, te po jedan pripadnih HGSS stanice Novska, Split, Delnice i Koprivnica. (Hina)

Stigao prvi turistički vlak s Česima i Slovacima – unaprijed prodano 30.000 karata!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean Michel Nicolier vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1. srpnja 1966. godine rodio se Jean – Michel Nicolier, francuski dragovoljac Domovinskog rata, vukovarski heroj i mučenik sa Ovčare.

Pogubljen je od srpske vojske u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari zajedno sa ostalim ranjenicima, civilima i zarobljenicima vukovarske bolnice.

Jean-Michel Nicolier rodio se u Vesoulu u Francuskoj, 1966. godine. Bio je jedan od 481 stranih dragovoljaca domovinskog rata (od kojih je 72 poginulo a 88 ih je ranjeno) iz 35 zemalja koji su branili Hrvatsku.

Iako Francuz po nacionalnosti, krajem kolovoza 1991. godine, pristupio je redovima HOS-a u Mejaškom Selu, općina Barilović kod Duge Rese, s kojima je kasnije dragovoljno otišao braniti Hrvatsku u Vukovaru, potaknut televizijskim snimkama i nepravdom prema braniteljima.

Bio je mlad i neiskusan u ratovanju, ali se pokazao vrlo dobrim i hrabrim bojovnikom koji nije odstupao u borbi te je ostao do kraja u Vukovaru. Jean-Michel ratovao je na vukovarskom Sajmištu, a ranjen je 9. studenoga te je morao ostati u bolnici.

Nakon pada Vukovara i ulaska JNA u Opću bolnicu Vukovar (iako je JNA potpisala sporazum s hrvatskom stranom da neće ulaziti u bolnicu) odveden je zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima i pogubljen na Ovčari u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine.

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a polumrtvoga Jean-Michela izvukao je iz mučionice logora na Ovčari Spasoje Petković zvani “Štuka” i ubio metkom. U podrumu vukovarske bolnice, nekoliko sati pred smrt, u kratkome intervjuu francuskim reporterima rekao je:

“Izgubio sam previše prijatelja, vidio sam previše ljudi kako plaču, previše patnji. Više su mi puta predložili da izađem iz Vukovara i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Izgubili smo. Znao sam da će biti teško, ali nisam mislio da će biti tako strašno, osobito za civile. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu. Zašto kao dragovoljac? Jer mislim da im treba pomoći. Zbog toga sam izabrao njihovu stranu. Što za vas zapravo simbolizira Vukovar? Klaonicu. Klaonicu. Klaonicu.”

Još uvijek se ne zna gdje su pokopani njegovi posmrtni ostatci jer su tijela iz skupne grobnice prijeko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto

Kamenjar.com

Pismo majke Jean-Michel Nicolieru: Susrest ćemo se jednog dana, ako Bog da!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari