Pratite nas

Pregled

Obilježena 27. obljetnica 5. gardijske brigade Sokolovi

Objavljeno

na

Foto: HV / nr. J. Cindrić

U Vinkovcima je u petak, 4.listopada 2019. svečano obilježena 27. godišnjica 5. gardijske brigade Sokolovi.

Foto: HV / nr. J. Cindrić

Tim povodom u vinkovačkoj vojarni 5. gbr „Slavonski sokolovi“ polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima brigade počast su odala brojna izaslanstva, među kojima izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Josip Mihaljević, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, izaslanstva gradova Vinkovaca i Zagreba te općine Babina Greda, kao i predstavnici braniteljskih udruga, priopćio je MORH

Potom je uslijedio mimohod pripadnika 1. mehanizirane bojne Sokolovi i veterana 5. gbr u pratnji uzvanika do crkve Sv. Euzebija i Poliona, gdje je služena sveta misa, nakon čega su se u središtu Vinkovaca postrojili pripadnici 1. mb Sokolovi i veterani 5. gbr.

U prigodnom obraćanju izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur istaknuo je da su Sokolovi veterani graditelji hrvatske domovine, a pripadnici Bojne Sokolovi snaga ovoga vremena.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković osvrnuo se na ratni put 5. gbr, čiji su pripadnici prošli sva ratišta od istočne do južne bojišnice, te je poručio pripadnicima Bojne Sokolovi da je njihova stalna zadaća izgradnja moderne Hrvatske okrenute budućnosti koja se temelji na snazi i sposobnostima te umijeću svakog pripadnika Hrvatske vojske.

Zapovjednik 1. mb Sokolovi pukovnik Robert Poljak poručio je da pripadnici bojne koja nosi to slavno ime kao čuvari tradicije i nasljedstva neće dopustiti da se zaborave sve bitke 5. gbr, kao ni njezini pripadnici, napose poginuli i nestali čija su imena utkana u temelje 5. gbr.

Veteranima i mladim pripadnicima Sokolova čestitao je i predsjednik Udruge veterana 5. gbr Zoran Marunček, a tim su povodom uručene nagrade i pohvale pripadnicima 1. mb Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Foto: HV / nr. J. Cindrić

Foto: HV / nr. J. Cindrić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

VIDEO: 13 minuta istine o velikosrpskoj agresiji, Domovinskom ratu i obrani Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 20-e obljetnice zločinačke velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i izložbe “Domovinski rat”, 2011. godine, naši su vrijedni stručnjaci iz Hrvatskog povijesnog muzeja prezentirali hrvatskoj javnosti Animirani zemljovid Domovinskog rata koji u samo 13 minuta prikazuje istinu o ratu u Hrvatskoj i susjednoj nam Bosni i Hercegovini – uključujući i zajedničke operacije HV i HVO u kojima su oslobođeni veliki dijelovi susjedne države i stvoreni uvjeti za oslobađanje okupiranih područja same Republike Hrvatske.

Kronološki tijek događaja i dokumentaristička autentičnost zorno pokazuju istinu o krvavoj agresiji kojoj su Hrvati – kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini – bili izloženi u vrijeme kad se strategijom spaljene zemlje krenulo u zatiranje svega onoga što nije srpsko. Srbija, “JNA”, Crna Gora, te ekstremni dio srpske manjine u Hrvatskoj i BiH, te su 1991. godine zajedno krenuli u ostvarenje bolesnog sna o “Velikoj Srbiji”.

Na tom putu, glavna im je zaprjeka bio nenaoružani hrvatski narod koji je pružio odlučujući otpor. Da nije bilo Hrvatske vojske, Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane, golemih žrtava i besprimjerne hrabrosti naših vitezova, velikosrpski ratni stroj bi već 1992. godine završio posao i ostvario svoje ciljeve.

Hrvati to nisu dopustili. Veliko i junačko hrvatsko srce, kao i toliko puta ranije u povijesti, krvlju je obranilo svoju zemlju i izborilo se za opstojnost svoga naroda, kako u Hrvatskoj, tako i na prostorima Herceg Bosne.

Ovu smo istinu obvezni prenositi svojoj djeci, uz podsjećanje kako je povijest doista “učiteljica života”, a sjećanje dug prema onima koji su se žrtvovali da bismo mi danas živjeli u miru, svoji na svome.

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Jugoistočna Europa postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u srijedu na važnost proširenja Europske unije na jugoistok Europe jer bi u protivnom, kako je rekla, treće strane koje nisu nužno dobronamjerne mogle ispuniti prazninu i dovesti do toga da europski projekt ne bude dovršen.

Na kongresu Europske pučke stranke (EPP), na kojem je jedna od tema bila i proširenje na zapadni Balkan, hrvatska je šefica države rekla da EU treba reagirati brzo i pokazati “posvećenost budućnosti naših susjeda jer će u suprotnom netko drugi to učiniti i europski projekt neće biti dovršen”.

Dodala je da se jugoistočna Europa nalazi u središtu današnjih velikih globalnih sigurnosnih izazova i postala je teren za odmjeravanje geopolitičkih snaga i suprotstavljenih interesa.

“Stratešku prazninu, vakuum stvoren zbog neizvjesne euroatlantske budućnosti i sporog provođenja potrebnih reformi, postupno popunjavaju treće strane koje možda imaju drugačije planove za ovaj dio našeg kontinenta. Praznina koja nastaje zbog nesigurnosti te presporih reformi koriste se kako bi treće strane ispunile tu prazninu a nisu nužno dobronamjerne”, rekla je.

Istaknula je da se ne smije zaboraviti na hrvatske susjede koji su ključni za sigurnost i stabilnost EU-a. “Ne smijemo pristati na status quo. Moramo biti svjesni da se mora jačati i konsolidirati cijela Europa”, rekla je.

Grabar-Kitarović smatra kako je EPP, savez europskih stranaka desnoga centra koji danas okuplja 84 članice iz 43 države, predvodnik u Europi jer svojim primjerom pruža snažno vodstvo prema Europi u kakvoj želimo živjeti.

Istaknula je i da države članice mogu imati i promicati vlastite nacionalne interese, a ujedno ostati čvrste zagovornice europskog zajedništva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari