Connect with us

Hrvatska

Obilježena 27. obljetnica osnutka Puma

Objavljeno

-

Foto: MORH

Polaganjem vijenaca u spomen na 90 poginulih i jednog nestaloga te umrle pripadnike u Varaždinu je u petak obilježena 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Puma, a premijer Andrej Plenković poručio je kako su Pume ostavile ogroman trag u obrani Hrvatske.

U varaždinskoj vojarni koja nosi ime brigade vijence su položili pripadnici brigade, branitelji i članovi obitelji te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i lokalnih vlasti.

Zajednički vijenac položili su premijer Plenković, izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak, s ministrima branitelja Tomom Medvedom i gospodarstva Darkom Horvatom te državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom.

Premijer je iskazao poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je osnovana u prosincu 1992. godine.

“Proveli su praktički na terenu pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno i za slobodu i za povijest hrvatskog naroda”, rekao je Plenković i dodao kako je dužnost i dalje tražiti nestale branitelje.

Podsjetio je da se u mandatu ove Vlade Hrvatska vojska prošle godine vratila u Varaždin.

“Osjeća se bliskost s hrvatskim narodom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske i siguran sam da će ta činjenica pridonijeti i motivirati mlade ljude da postanu novi pripadnici Hrvatske vojske”, kazao je Plenković.

U vojarni su smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske koja je sljednik 7. gardijska brigada Puma, koja je ustrojena 23. prosinca 1992. godine.

Kroz tu postrojbu prošlo je oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena.

Obilježavanje 27. obljetnice Puma završit će prigodnim programom i svečanim postrojavanjem pripadnika 2. mehanizirane bojne na Kapucinskom trgu u Varaždinu. (Hina)

Čestitka ministra Krstičevića pripadnici Sedme gardijske brigade i Druge mehanizirane bojne Puma

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari