Pratite nas

BiH

Obilježena 27. obljetnica pogibije hrvatskog viteza Ante Gašpara, pripadnika 4. gardijske brigade HV

Objavljeno

na

Kao i svake godine do sada na nekadašnjoj prvoj crti bojišnice u Slipčićima , u utorak, 7. svibnja, je dostojno obilježena 27. obljetnica pogibije neustrašivog hrvatskog viteza Ante Gašpara, pripadnika legendarne 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Tom prigodom ispred spomen obilježja podignutog na mjestu Gašparova stradanja u Slipčićima, vijence su položili, svijeće upalili i skrušeno se pomolili: članovi obitelji pokojnog Ante Gašpara, njegovi suborci i prijatelji iz 4. gardijske brigade i suborci s područja općine Čitluk i grada Vrgorca, izaslanstvo općine Čitluk predvođeno načelnikom Marinom Radišićem i predsjednikom OV Predragom Smoljanom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Vrgorca i Čitluka te predstavnici Policijske postaje Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Čitluk i vrgoračkog kraja, te brojni drugi.

Svi su oni na tom mjestu odali dužnu počast i zahvalnost tom poginulom i neustrašivom mladom Vrgorčaninu, domoljubu i heroju 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, piše Večernji list

Vijenci i cvijeće također su položeni i na spomen obilježja podignutim na mjestima pogibije još trojice Gašparovih suboraca i hrvatskih bojovnika iz 4. gardijske brigade HV : Ivice Parata, Nene Vučice i Vlade Gotovca, koji su također 1992. godine poginuli od agresorske srbočetničke vojske na prvoj crti bojišnice na području Tepčića i Slipčića.

Skrušenom molitvom, koju je pred njihovim spomen obilježjima predvodio je don Ivan Turudić, okupljeni su se mislima i molitvama još jednom prisjetili te četvorice neustrašivih hrvatskih vitezova i još 189. poginulih pripadnika 4. Gardijske brigade, svih poginulih i umrlih pripadnika obrambenih postrojbi iz Domovinskog rata te svih poginulih i umrlih pripadnika policijskih postrojbi.

Sveta misa zadušnica za poginule vitezove Nakon odavanja počasti poginulom Gašparu i trojici njegovih ratnih suboraca, sudionici tog skupa uputili su se u Tepčiće na svetu misu zadušnicu koju je za poginulog Gašpara i ostalu trojicu poginulih njegovih suboraca predvodio don Ivan Turudić, župnik župe Ploče-Tepčići.

U nadahnutoj propovijedi don Ivan je istaknuo kako poginulima dugujemo zahvalnost što je minimum za svakoga tko je svoj život žrtvovao za slobodu svog naroda i domovine te istaknuo : „Neki su doslovno žrtvovali svoje živote, dakle prolili su svoju krv.

Drugi su žrtvovali dijelove svog tijela, dok su se treći žrtvovali ostajući ovdje uporno se boreći da ova zemlja bude što savršenija i ugodnija za život. Vjerujem da svi dajemo nekakav obol. Stoga, nemojmo odustati od ovog komada zemlje. Nemojmo ga olako ostaviti. Nemojmo zaboraviti ono što ovdje imamo… Uvijek ima mogućnosti ako se hoće.“

Ovogodišnji susret starih prijatelja i suboraca iz 4. gardijske brigade s pripadnicima vojnih postrojbi iz Čitluka i pripadnicima jedinice za posebne namjene Policijske postaje Čitluk na mjestima pogibije te četvorice njihovih prijatelja, bio je dojmljiv jer je pobudio uspomene na sve što su zajednički proživjeli uspješno se boreći za slobodu i opstojnost svog hrvatskog naroda i za svoju Domovinu protiv zloglasnog srbočetničkog agresora.

Kažimo i to da je prva crta bojišnice na području Slipčića i Tepčića bila jedan od najtežih terena na kojima su pripadnici 4. gardijske brigade i čitlučkih obrambenih postrojbi zajedno herojski branili i stvarali Hrvatsku.

Stoga je njihovo zajedničko sjećanje, odavanje počasti i zahvalnosti poginulom Gašparu i njegovim suborcima postalo neraskidiva nit koja ih trajno povezuje i podsjeća da su zajedno bili u ratu i da zajedno ostaju u miru.

 

Gašpar Ante – U dvadeset i petom pade ljetu, a sna svoga dosanjao nije!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović Izetbegoviću: Suzdržimo se od jednostranih poteza

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je dopis predsjedatelju ovog doma, Bakiru Izetbegoviću, u kojem izražava iznenađenje načinom na koji je iniciran i upućen poziv za sazivanje žurne sjednice Doma naroda.

Čović u dopisu ističe da je u četvrtak, 20. lipnja, službenim putem informiran o zahtjevu predsjedatelja Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda o sazivanju žurne sjednice Doma, a dan kasnije zaprimio je i Izetbegovićev poziv za održavanje žurne sjednice.

– Kako tijekom naše intenzivne komunikacije prethodnih dana nismo razgovarali niti je u jednom trenutku spominjana mogućnost sazivanja ovog i ovakvog vida zasjedanja Doma naroda, moram istaknuti kako sam iznenađen načinom na koji je isti iniciran i upućen. Uvažavajući naše dosadašnje razgovore, razvidno je da je nužno načiniti poslovničke i političke pretpostavke za održavanje sjednice Doma naroda, s ovim ili nekim drugim dnevnim redom.

Ako su ispunjene ove osnovne pretpostavke, moguće је očekivati i uspješnu realizaciju same sjednice – navodi se u Čovićevom dopisu.

Čović je iskoristio ovu prigodu da, kako je naveo, pozove Izetbegovića “da se svi suzdržimo od ovakvih i sličnih jednostranih poteza, koji svakako ne vode dogovoru i suradnji, nužnim za stabiliziranje prilika u Bosni i Hercegovini te da odmah pokušamo zajednički pronaći kompromisna rješenja koja ćе našoj domovini donijeti prosperitet i ubrzati započete reformske рrocеsе na njezinom putu euroatlantskih integracija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Svečano obilježena 27. obljetnica Lipanjskih zora u Mostaru

Objavljeno

na

Objavio

Svečano je obilježena 27. obljetnica akcije oslobađanja grada Mostara i doline Neretve “Lipanjske zore 2019” u subotu popodne u Mostaru.

U mostarskoj katedrali u 18 sati održana je misa za sve poginule i umrle branitelje HVO-a, nakon čega je uslijedio mimohod s ratnim zastava, od katedrale do Trga Hrvatskih velikana gdje su brojna izaslanstva polaganjem vijenca i paljenjem svijeće, odali počast preminulim braniteljima.

”Lipanjske zore prema ocjenama vojnih stručnjaka bile su prekretnica rata u Bosni i Hercegovini. Oslobađanjem doline Neretve od agresora spašena je BiH i jug Republike Hrvatske”, kazao je povodom 27 obljetnice vojno redarstvene akcije ‘Lipanjske zore’ Mile Pušić, sudionik ove akcije.

Pusić je posebno naglasio kako su, u razdoblju od 7. do 27. lipnja, te davne 92′ od velikosrpskog i crnogorskog agresora oslobođena dolina Neretve i okupirani gradovi na području Hercegovine.

”Nitko nema pravo zanijekati časnu ulogu HVO-a u obrani domovine. Današnjim generacijama u trajno nasljeđe ostavljamo zajedništvo tih lipanjskih zora koje su temelj budućnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima”, istaknuo je.

Ivan Vukić, predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske istaknuo je kako je to bio ‘krvavi boj hrvatskog naroda koji je pokazao odlučnost i spremnost u obrani domovine” Posebno se osvrnuo na status izjednačavanja prava pripadnika HVO-a s pravima pripadnika Hrvatske vojske. ”Budite sigurni da će ovo ministarstvo branitelja voditi računa da integritet branitelja bude na onoj razini na kojoj je potreban”, kazao je tom prilikom.

Među brojnim izaslanstvima, ovoj obljetnici nazočili su dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, a nazočnima se obratio predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije dr. Nevenko Herceg.

„Ovogodišnje lipanjske svečanosti, kao i svaki lipanj, vraćaju naše misli na lipanj 1992., ispunjavajući nas s jedne strane ponosom i divljenjem zbog sloge, ustrajnosti i zajedništva hrvatskog naroda i Hrvatskog vijeća obrane, a s druge strane tugom za našim poginulim braniteljima – hrvatskim vitezovima koji su svoje živote ugradili u obranu svojih obitelji, svoga doma, Naroda i Domovine“, kazao je dr. Herceg.

„Upravo sloga, ustrajnost i zajedništvo hrvatskog naroda u vrijeme Domovinskog rata bile su jamac našeg opstanka čak i onda kada smo se suočili s agresijom“, naglasio je.

Predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije dr. Herceg je istaknuo kako je: „Hrvatski narod opstao samo na onim prostorima BiH gdje je bilo ustrojeno Hrvatsko vijeće obrane, i to ne samo kao oružana snaga, nego i kao najviše izvršno i upravno tijelo hrvatskog naroda u to vrijeme“!

Onomu tko je sudionik tih vremena i onomu tko iole razumije našu nedavnu prošlost nije teško odgovoriti na pitanje što su za hrvatsko narod i BiH značili HVO, HZ-HB i HR-HB? Značile su opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH. To nitko nikakvim političkim spinovima ne može izbrisati”, istaknuo je Herceg.

Na kraju, Herceg je posebno naglasio kako je HVO održao ključnu ulogu u opstanku i opstojnosti cjelovite BiH iako, kako je kazao ”neki to žele zanijekati i izbrisati”.

„Našim zajedništvom, ali i u suradnji s drugima, možemo ostvariti bolju budućnost našeg naroda, ali i ove zemlje. Ova zemlja ima budućnost samo ako bude uređena i po mjeri hrvatskog naroda. Neki to još uvijek ne razumiju ili pak ne žele razumjeti, ali vremenom hoće – ne zbog nas nego zbog njih samih. Ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda u bih naša je sveta obveza i dužnost kako bi generacijama koje dolaze ostavili opipljiv trag o borbi i žrtvi njihovih očeva i djedova“, zaključio je dr. Herceg.

(HDZBiH/Bljesak.info)

Operacija Čagalj – Bio je to težak i krvav boj postrojbi HVO-a. Dobili smo ga!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari