Connect with us

BiH

Obilježena 27. obljetnica stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna

Objavljeno

on

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u katoličkom gredskom groblju u Bugojnu počelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja, progona i zločina nad Hrvatima Bugojna.

Počast stradalim bugojanskim Hrvatima odali su predstavnici koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR-HB te brojno izaslanstvo HNS-a i HDZ-a BiH općinske, županijske, entitetske i državne razine vlasti, koje je predvodila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

Misu zadušnicu za sve stradale žrtve u župnoj crkvi sv. Ante predvodio je fra Nikica Vujica, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene.


U ljeto 1993. iz Bugojna protjerano je 15.000 Hrvata – vojnika i civila. Oko dvije tisuće Hrvata zatvoreno je u logore gdje su prošli strašne torture.

Tračak nade, da će svoje najmilije pronaći i dostojanstveno sahraniti, za obitelji 19 nikad pronađenih Hrvata Bugojna ulila je prošlotjedna eshumacija na Rostovu gdje su pronađena posmrtni ostaci za koje postoji velika vjerojatnost da se radi upravo o nestalim Hrvatima Bugojna.


Pronađeni posmrtni ostaci na Rostovu trebaju biti poruka da pravna država mora funkcionirati, a odgovorni za zločine biti procesuirani i izvedeni pred lice pravde.

Rostovo: Pronadeni posmrtni ostaci najmanje tri osobe od 19 nestalih hrvatskih logoraša

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari