Connect with us

Hrvatska

Obilježena 28. godišnjica 5. gardijske brigade Sokolovi

Objavljeno

-

Foto: HV/ L. Kurtek, T. Đalto

Ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na obilježavanju 28. godišnjice 5. gardijske brigade Sokolovi, a uz čestitku je poručio da su Sokolovi bili udarna snaga u svim ključnim operacijama u Domovinskom ratu.

MORH je priopćio da je u vojarni “132. brigade HV” svečanim postrojavanjem Sokolova, pripadnika 1. bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, obilježena 28. godišnjica 5. gardijske brigade.

Ministar Banožić čestitao je obljetnicu brigadi osnovanoj 5. listopada 1992. godine, istaknuvši da se radi o legendarnoj brigadi Hrvatske vojske, čijim je pripadnicima te obiteljima poginulih i umrlih pripadnika poručio kako su bili među prvima koji su se hrabro odazvali pozivu i stali u obranu domovine.

“Bili ste udarna snaga u svim ključnim operacijama u Domovinskom ratu, bili ste i ostali naš ponos i velika vrijednost!”, prenose iz MORH-a ministrovu poruku.

Izrazio je ponos što tradiciju slavnih Sokolova danas nastavljaju novi naraštaji Hrvatske vojske, a pripadnicima brigade čestitku je uputio i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić.

Zapovjednik Gardijsko-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić pripadnicima bojne poručio je kako trebaju biti čuvari tradicije i nasljedstva, ne dopuštajući da se zaborave sve bitke 5. gardijske brigade, kao ni njeni pripadnici, napose poginuli i nestali čija su imena utkana u temelje brigade.

Nakon svečanog postrojavanja, održana je i sveta misa, a kod spomenika poginulim Sokolovima u vojarni 5. gardijske brigade “Sokolovi” u Vinkovcima vijenac su položili i predstavnici Udruge 5. gardijske brigade “Sokolovi”.

Brigada je tijekom Domovinskog rata prošla gotovo sva bojišta, a kroz brigadu je prošlo preko 7000 pripadnika. Poginulo je 89 pripadnika, a više od 300 ih je ranjeno. Tradiciju Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske smještena u Našicama. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari