Pratite nas

Događaji

Obilježena 28. godišnjica pogibije Gordana Lederera

Objavljeno

na

Na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice obilježena je u subotu 28. obljetnica pogibije HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera na kojoj je istaknuto kako je snajperski hitac u snimatelja bio pokušaj da se spriječi širenje istine o Domovinskom ratu, ali da srpski agresori u tome nisu uspjeli.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočne je pozdravio u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića te istaknuo kako se i danas, 28 godina od pogibije Gordana Lederera, unatoč protoku vremena gaje jednake, još uvijek svježe emocije.

“S ovog mjesta šaljemo poruke zajedništva, spremnosti i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava. Neka to zajedništvo koje smo imali u Domovinskom ratu bude izvor snage u budućnosti za razvoj naše domovine. Prije 28 godina obitelj Lederer izgubila je svoga sina, supruga i oca, a mi hrvatski branitelji tog smo dana izgubili iskrenog prijatelja i svjedoka tog vremena”, rekao je te dodao kako će njegova Banijska ratna praskozorja zauvijek ostati dio hrvatske povijesne istine o Domovinskom ratu.

“Ovdje je snimljena istina o velikosrpskoj agresiji i životu mladih hrvatskih branitelja, koji su u zajedništvu branili svoju domovinu. Stoga hrvatska Vlada ulaže velike napore kako bi osigurala dostojan život svima koji su bili spremni položiti život za slobodnu Hrvatsku”, rekao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja je apelirao da se poduzme sve kako bi žrtva Lederera ostala trajno upisana u hrvatskoj novijoj povijesti. Zaključio je kako je, zahvaljujući i žrtvi Gordana Lederera, istina o velikosrpskoj agresiji prepoznata u cijelom svijetu.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je istina o počecima Domovinskog rata bila gorka i teška, jer je ubijeno mnogo branitelja i civila, a brojne kuće i crkve su spaljene, ali je Hrvatska na kraju ipak oslobođena.

“Nikad i nitko nije mogao pobijediti narod koji je bio svoj na svome. Ono što smo oslobodili u ratu, sada ne smije ostati pusto i zapušteno”, rekao je Žinić.

Kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan je istaknuo kako niti jedna žrtva nikada ne smije biti zaboravljena jer je svaka žrtva zadužila sve nas da snosimo odgovornost za budućnost i ne posustajemo pred preprekama.

Sudionici svečanosti pozdravili su sudionike maratona iz županijske Udruge maratonaca “Heroji ne umiru”, koji su istrčali stazu od Lovče do Čukura.

Vijence uz spomen obilježje “Slomljeni pejzaž” položili su, u ime obitelji, supruga Gordana, Ana Lederer, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u ime HRT-a kao organizatora svečanosti Renato Kunić, u ime Hrvatske Kostajnice gradonačelnik Dalibor Bišćan, te predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnici Oružanih snaga RH, predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar, sudionici maratona i drugi.

Snajperski hirac ispaljen s neprijateljskih položaja 10. kolovoza 1991. nije bio slučajan jer je, u skupini s vojnicima s kojima je bio, gađan upravo Gordan Lederer koji je u rukama imao kameru. Informativni program sarajevske TV objavio je potom razgovor sa snajperistom, u kojem su mnogi prepoznali ubojicu Milana Zorića iz Siska. Njemu je 1999. suđeno na Županijskom sudu u Sisku, u odsutnosti, ali je na njegovu žalbu Vrhovni sud RH 18. rujna 2002. odbacio optužbu zbog primjene Zakona o općem oprostu. Iako se radilo o profesionalnom novinaru, a ne vojnoj osobi, zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio da se ranjeni Lederer helikopterom prebaci u bolnicu u Zagreb, pa je snimatelj preminuo za vrijeme višesatnog cestovnog prijevoza.

(Hina)

 

Na današnji dan 1991. ubijen je snimatelj Gordan Lederer

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Split – otvoren ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

“Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju,” tradicionalna kulturno-društvena manifestacija koja svojim programskim sadržajima čuva sjećanja na njihovu žrtvu i ulogu tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu.

Tijekom ovogodišnje manifestacije, koja se održava osmu godinu u nizu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, do 18. studenoga programi će se održavati u Splitu, Vukovaru, Škabrnji, Kaštelima, Makarskoj, Trilju, Dicmu, Marini, Cisti Velikoj Strožancu, Đakovu.

“Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Izaslanik predsjednice Republike Miljenko Modrić je istaknuo kako su nam potrebne ove manifestacije radi sjećanja na zbivanja u Domovinskom ratu.

“Naša zemlja je natopljena hrvatskom krvlju i moramo imati sjećanje jer Vukovar i Škabrnja su temelj hrvatske države, slobode i hrvatstva,” rekao je Modrić.

Zdravko Vladanović, izaslanik ministra Medveda, također je ocijenio da je ova manifestacija iznimno važna jer pridonosi razvoju kulture sjećanja na žrtvu koju su podnijeli Vukovar i Škabrnja.
“Moramo živjeti hrvatstvo,” poručio je Vladanović.

Predsjednik udruge Benedikt Vide Popović naglasio je da hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti stradanje Vukovara i Škabrnje u velikosrpskoj agresiji u studenom 1991. godine.

“Ta dva mjesta su simbol otpora, stradanja i žrtve naše domovine u nama nametnutom i za nas oslobodilačkom domovinskom ratu, kazao je Popović.

Jelena Eranović iz Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga domovinskog rata Grada Split kritički je govorila o načinu kako se obilježava Domovinski rat.

“Nerado priznajem sram jer smo dopustili da Domovinski rat postane poligon ekskluziv za spomendane i blagdane. A sve ostale dane ta baština je poligon za političko razračunavanje. I što onda imamo u Tjednu sjećanja? Imamo tihe kolone tužnog naroda sa svijećama i kisela neuvjerljiva obećanja o povratku života u Grad na Dunavu,” rekla je Eranović.

Naglasila je kako je hrvatska sloboda skupo plaćena.

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić rekao je kako ova manifestacija otima od zaborava ono što se dogodilo u Škabrnji u studenom ’91.

“Napala nas je crvena zvijezda petokraka- ista ona koja nas je ’44. godine pobila sad nas je i 91. godine pobila,” kazao je Miljanić, dodavši da se unatoč tomu ‘s petokrakom i dalje paradira’.

Rekao je da ‘isti oni koji su okupirali i srušili trećinu Hrvatske, slobodno šetaju po Hrvatskoj’, pozvavši da se krivci procesuiraju.

Župan Blaženko Boban na skupu je najavio kako od idućeg ljeta kreće akcija da na području Splitsko-dalmatinske županije svake godine 50-oro vukovarske djece besplatno ljetuje po sedam dana. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatski generalski zbor dodijelio srebrnu plaketu Antonu Kikašu

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 28. obljetnice razmjene Antona Kikaša i skupine zarobljenih hrvatskih branitelja, zatočenika srpskih logora, Hrvatski generalski zbor organizirao je svečanu dodjelu velike srebrne plakete hrvatskom domoljubu iz Kanade.

Brojni gosti svojom su nazočnošću uveličali svečanost na Gornjem gradu, koja je započela skraćenom projekcijom dokumentarno-igranog filma ‘Nisam se bojao umrijeti – Domoljubna misija Antona Kikaša 1991.’ u režiji Jakova Sedlara.

Bili su tamo Pavao Miljavac, Josip Lucić, dr. sc. Zvonimir Šeparović, mons. Juraj Jezerinac, Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić Rojs, Jakov Sedlar, glumci Anja Šovagović i Dragan Despot i drugi.

Uspješni poduzetnik i svjevrsna ikona hrvatske dijaspore postao je poznat kad je u kolovozu 1991. avionom Uganda Airlinesa pokušao dopremiti lako naoružanje za hrvatsku policiju, ali su avion na zagrebački vojni aerodrom bila prizemljila dva MiG-a JNA. (Jutarnji list)

 

Na današnji dan 1991. uhićen Antun Kikaš (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari