Pratite nas

Događaji

Obilježena 28. godišnjica pogibije Gordana Lederera

Objavljeno

na

Na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice obilježena je u subotu 28. obljetnica pogibije HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera na kojoj je istaknuto kako je snajperski hitac u snimatelja bio pokušaj da se spriječi širenje istine o Domovinskom ratu, ali da srpski agresori u tome nisu uspjeli.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočne je pozdravio u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića te istaknuo kako se i danas, 28 godina od pogibije Gordana Lederera, unatoč protoku vremena gaje jednake, još uvijek svježe emocije.

“S ovog mjesta šaljemo poruke zajedništva, spremnosti i zahvalnosti za žrtvu svih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava. Neka to zajedništvo koje smo imali u Domovinskom ratu bude izvor snage u budućnosti za razvoj naše domovine. Prije 28 godina obitelj Lederer izgubila je svoga sina, supruga i oca, a mi hrvatski branitelji tog smo dana izgubili iskrenog prijatelja i svjedoka tog vremena”, rekao je te dodao kako će njegova Banijska ratna praskozorja zauvijek ostati dio hrvatske povijesne istine o Domovinskom ratu.

“Ovdje je snimljena istina o velikosrpskoj agresiji i životu mladih hrvatskih branitelja, koji su u zajedništvu branili svoju domovinu. Stoga hrvatska Vlada ulaže velike napore kako bi osigurala dostojan život svima koji su bili spremni položiti život za slobodnu Hrvatsku”, rekao je Medved.

Ministar hrvatskih branitelja je apelirao da se poduzme sve kako bi žrtva Lederera ostala trajno upisana u hrvatskoj novijoj povijesti. Zaključio je kako je, zahvaljujući i žrtvi Gordana Lederera, istina o velikosrpskoj agresiji prepoznata u cijelom svijetu.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je istina o počecima Domovinskog rata bila gorka i teška, jer je ubijeno mnogo branitelja i civila, a brojne kuće i crkve su spaljene, ali je Hrvatska na kraju ipak oslobođena.

“Nikad i nitko nije mogao pobijediti narod koji je bio svoj na svome. Ono što smo oslobodili u ratu, sada ne smije ostati pusto i zapušteno”, rekao je Žinić.

Kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan je istaknuo kako niti jedna žrtva nikada ne smije biti zaboravljena jer je svaka žrtva zadužila sve nas da snosimo odgovornost za budućnost i ne posustajemo pred preprekama.

Sudionici svečanosti pozdravili su sudionike maratona iz županijske Udruge maratonaca “Heroji ne umiru”, koji su istrčali stazu od Lovče do Čukura.

Vijence uz spomen obilježje “Slomljeni pejzaž” položili su, u ime obitelji, supruga Gordana, Ana Lederer, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u ime HRT-a kao organizatora svečanosti Renato Kunić, u ime Hrvatske Kostajnice gradonačelnik Dalibor Bišćan, te predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici Zajednica udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH, predstavnici Oružanih snaga RH, predsjednik zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Marinko Ćavar, sudionici maratona i drugi.

Snajperski hirac ispaljen s neprijateljskih položaja 10. kolovoza 1991. nije bio slučajan jer je, u skupini s vojnicima s kojima je bio, gađan upravo Gordan Lederer koji je u rukama imao kameru. Informativni program sarajevske TV objavio je potom razgovor sa snajperistom, u kojem su mnogi prepoznali ubojicu Milana Zorića iz Siska. Njemu je 1999. suđeno na Županijskom sudu u Sisku, u odsutnosti, ali je na njegovu žalbu Vrhovni sud RH 18. rujna 2002. odbacio optužbu zbog primjene Zakona o općem oprostu. Iako se radilo o profesionalnom novinaru, a ne vojnoj osobi, zapovjednik zagrebačkog zbornog područja JNA general Andrija Rašeta nije dozvolio da se ranjeni Lederer helikopterom prebaci u bolnicu u Zagreb, pa je snimatelj preminuo za vrijeme višesatnog cestovnog prijevoza.

(Hina)

 

Na današnji dan 1991. ubijen je snimatelj Gordan Lederer

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Fra Ante Čovo: Ne dopustite da mediji odgajaju vašu djecu

Objavljeno

na

Objavio

Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo u četvrtak je poručio roditeljima da ne dopuste medijima i ustanovama da odgajaju njihovu djecu, te da ne daju kršćanski, ljudski odgoj nikome iz svojih ruku, a mladima je poručio da zbog materijalizma ne odlaze iz Hrvatske.

“Ne dopustite da moderne tehnologije, mediji, pa ni obrazovne ustanove odgajaju vašu djecu jer će nad njima zatvoriti nebo. Imat ćete možda poslušnike, imat ćete možda intelektualce, ali nećete imati cjelokupne osobnosti. Zato ne dajte kršćanskoga, ljudskog odgoja nikome iz svojih ruku”, istaknuo je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnima ns kraju središnjega misnog slavlja na blagdan Velike  Gospe.

Mladima je poručio da ne odlaze iz  Hrvatske radi materijalizma, te da ih je Bog, udjeljujući im darove, postavio u Hrvatskoj.

“Bog Vam je udijelio tolike darove, sposobnosti, talente i postavio vas ne u Irsku, Švedsku i Njemačku nego u Hrvatsku. I vi odlaskom iz Hrvatske  zatvarate nebo  jer osiromašujte Lijepu našu svojim darovima i svojim sposobnostima. Nemojte dopustiti da vas  materijalizam odvede daleko od Lijepe naše, da vam kupi jednosmjernu kartu  i onda dođete ovdje natrag i onda kažete – ovdje nema  sposobnih, ovdje nema vrijednih, ovdje se ne isplati živjeti,” rekao je fra Ante Čovo. Mladima je poručio i kako nema ljepšega života, ugodnijega i duhovnijeg života od Hrvatske.

“Ostanite gdje vas je Bog zasadio,” istaknuo je gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo i pozvao političare, medije, znanstvene  i kulturne ustanove da, kako se izrazio, “ne zatvaraju nebo nad hrvatskim čovjekom”.

“Molim sve one koji u Hrvatskoj imaju lokalnu, izvršnu, zakonodavnu vlast  da vode računa o svakome čovjeku i da ova zemlja koja je tako lijepa i dobra, koja je bogata umom i srcem, bude jednaka i pravedna za sve,” rekao je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnim  na središnjoj misi na blagdan Velike Gospe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari