Connect with us

Hrvatska

Obilježena 29. godišnjica okupacije Bogdanovaca

Objavljeno

-

Foto: MORH / F. Klen

Na obilježavanju 29. godišnjice okupacije Bogdanovaca, ministar obrane Mario Banožić je poručio da, iako dosad za zločine u tom mjestu nitko nije odgovarao, moramo vjerovati u demokratske državne institucije i da će oni koji su počinili zločine na kraju za njih i odgovarati.

Ministar obrane Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade RH sudjelovao je u utorak, 10. studenog 2020. godine na obilježavanju 29. obljetnice sjećanja na teška stradanja civila i branitelja Bogdanovaca.

Uz ministra Banožića, obilježavanju sjećanja na žrtve Bogdanovaca nazočili su izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH ujedno načelnik Obavještajne uprave GS OS RH brigadni general Željko Živanović, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun.

Obilježavanje sjećanja na žrtve Bogdanovaca započelo je svetom misom zadušnicom za sve poginule, ubijene i nestale mještane Bogdanovaca u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića, nakon čega su na Trgu dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim, ubijenim i nestalim mještanima Bogdanovaca. Također, upriličen je i posjet Spomen domu Bogdanovci, priopćio je MORH

Tom prigodom, ministar obrane Mario Banožić se osvrnuo na noviju povijest istaknuvši kako hrvatski narod posebno pamti one slavne događaje i pobjede koji su bili presudni za konačno oslobođenje naše Domovine, kao i na dane tuge, jer niti jedna pobjeda u ratu nije moguća bez svih onih ljudi, pa tako i mještana Bogdanovaca, koji su bili spremni žrtvovati svoje živote za konačnu pobjedu.

“Neka nas imena i žrtve poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i stanovnika Bogdanovaca uvijek podsjećaju kako je današnja sloboda skupo plaćena“, rekao je ministar, naglasivši kako je uvjeren da je mnogima teško s obzirom na činjenicu kako za ove strašne zločine u Bogdanovcima još uvijek nitko nije odgovarao, ali kako svi zajedno moramo vjerovati u demokratske i neovisne državne institucije.

Također, naglasio je kako ova Vlada poduzima sve mjere kako bi pronašla zadnju nestalu osobu i u tome nikada neće posustati: “Da bi to postigli potrebna je dobra suradnja i otvoren dijalog s drugom stranom. Nećemo stati i u tome se nećemo umoriti”, poručio je ministar Banožić.

Izaslanik Predsjednika RH ujedno posebni savjetnik Predsjednika RH za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković podsjetio je na 89 poginulih mještana Bogdanovaca i 40 branitelja iz svih dijelova Hrvatske. “Ovo mjesto o čijoj se hrabrosti danas možda i premalo govori, postalo je početkom Domovinskog rata simbol otpora neprijatelja”, rekao je Mareković poručivši kako žrtva mještana i mjesto Bogdanovci nisu bili pad i poraz nego oaza i svjetionik, jedan od stupova Grada Vukovara i istoka Republike Hrvatske koji se ne smiju zaboraviti.

Podsjetivši na 1991. godinu i žrtvu mještana Bogdanovaca koji se okupili sa željom da pomognu obrani Republike Hrvatske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Šarić, istaknuo je kako smo upravo zbog njih dužni graditi i stvarati bolju Hrvatsku. “Zbog najvećih ljudi, hrabrih sinova Hrvatske, dužni smo čuvati uspomenu na poginule i ubijene hrvatske branitelje te prenositi sjećanja i na mlađe generacije”, poručio je zastupnik Šarić.

Načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun zahvalio je mještanima Bogdanovaca koji su se uključili u obranu Domovine, a posebno svim poginulima i nestalima: “Njima dugujemo puno toga pa i priliku da se okupimo ovdje pod hrvatskim stijegom i podsjetimo na njihovu žrtvu. Tugu koju osjećaju njihovi roditelji, braće i sestre, niti jedno proljeće neće odnijeti, ali im poručujemo kako njihova žrtva nije uzaludna”.

Na današnji dan 1991. poginuo heroj Domovinskog rata Žarko Manjkas Crvenkapa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari