Connect with us

Hrvatska

Obilježena 29. godišnjica okupacije Ernestinova

Objavljeno

on

U povodu 29. godišnjice okupacije Ernestinova u petak su u spomen na poginule branitelje i mještane ispred spomen-obilježja u ernestinovačkom Parku skulptura položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Na Ernestinovo je 20. studenoga 1991. krenulo 11 neprijateljskih oklopnih vozila, a branitelji su povlačeći se izvlačili i mještane. Ukupno je poginula 41 osoba.

Danas su poginulima odala počast izaslanstva Osječko-baranjske županije, lokalne samouprave i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Župan Ivan Anušić, koji je kao branitelj bio sudionik tih događaja, rekao je kako su nakon pada Vukovara znali da neprijateljske snage kreću prema Osijeku i okolnim mjestima.

„Na današnji dan prije 29 godina Laslovo je ostalo u okruženju, Ernestinovo i Seleš su okupirani, napadnut je Antunovac, i tog dana sjećamo se kao jednog od najtežih dana 1991. godine na ovom području”, rekao je župan.

Istaknuo je da je na tom dijelu ratišta toga dana poginulo 28 branitelja, a više od sto ih je ranjeno.

“To je jedan od najtragičnijih dana. Ipak smo uspjeli zaustaviti njihov napad prema Osijeku“, rekao je župan Anušić.

Foto: HRT / Mirta Milas

“U Ernestinovu smo se danas, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće prisjetili 28 hrvatskih branitelja koji su na današnji dan živote dali za samostalnost i suverenost Hrvatske. Njihovu žrtvu ne smijemo nikada zaboraviti kao ni žrtvu svih onih koji se i danas vode kao nestali. Trebamo u budućnosti graditi suživot i mir, a temelj za to je da oni koji su izvršili agresiju na Hrvatsku to priznaju i zatraže oprost, da oni koji danas slobodno šeću, a znaju gdje su posmrtni ostatci branitelja i civila, to napokon kažu i tako obiteljima pruže mogućnost da imaju gdje zapaliti svijeću svojim najmilijima, da se procesuiraju ratni zločinci za sve one strahote koje su počinili. To su jedini ispravni temelji za suživot i mir”, rekao je župan.

(Hina/Kamenjar.com)

Svjedočanstvo jednog vremena i borbe hrvatskih branitelja za Vukovar i Hrvatsku (VIDEO)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari