Connect with us

Hrvatska

Obilježena 29. godišnjica okupacije Laslova

Objavljeno

on

Foto: Hina

Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja u središtu Laslova, u utorak je obilježena 29. godišnjica okupacije toga mjesta, koje su u velikosrpskoj agresiji 152 dana branili Hrvati i Mađari.

U spomen na 48 poginulih branitelja i mještana Laslova vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstva obitelji poginulih i nestalih branitelja, lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mađarske nacionalne manjine.

Ministar Medved rekao je kako se danas iskazuje počast hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pripadnicima mađarske nacionalne manjine koji su, zajedno s Hrvatima i drugim narodima koji su živjeli na tom području, tijekom velikosrpske agresije “branili Laslovo do posljednje mogućnosti”.

Istaknuo je kako je najveća obveza i prioritet pronalazak 15 Laslovčana koji se još vode kao nestali te da je, nakon što je Vlada na odgovarajući način regulirala pravni okvir za hrvatske branitelje, prvi put donesen zakon o nestalim osobama u Domovinskom ratu, a sada slijedi donošenje pravnog okvira za civilne stradalnike Domovinskog rata kako bi se zaokružila pravna osnova djelovanja prema ratnim stradalnicima.

“Ovdje se odašilje snažna poruka da se žrtva ne zaboravlja, da je u kolektivnoj svijesti hrvatskoga i mađarskog naroda sjećanje na naše hrabre branitelje i civilne žrtve. Na tom tragu ćemo nastaviti stvarati perspektivu za opstojnost i održivost ovoga područja”, poručio je ministar Medved.

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako su branitelji mjesta, nakon okupacije Ernestinova, ostali u potpunom okruženju te su, nakon nekoliko dana, odlučili krenuti u proboj prema Ivanovcu, pri čemu su spasili sve ranjenike.
Istaknuo je da je branitelje Laslova u obrani od agresora povezivalo iznimno veliko zajedništvo.

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin rekao je da je Laslovo 152 dana držalo južnu crtu obrane Osijeka te kako je važno da mladi naraštaji znaju na koji je način izborena sloboda. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari