Connect with us

Hrvatska

Obilježena 29. obljetnica pogibije promatrača Europske zajednice

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

U Podrutama kod Novog Marofa u srijedu je obilježena 29. obljetnica pogibije četiri talijanska i jednog francuskog mirovnog promatrača Europske zajednice, čiji je nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992. srušio zrakoplov bivše JNA.

U znak sjećanja na poginule vijence su položili izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te novomarofski gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač ,kao i izaslanik predsjednika Vlade Frano Matušić.

Polaganju su se pridružili i izaslanik ministra obrane Branko Hrg te predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja Snježana Hunjet. Počast poginulima uz polaganje vijenaca odali su i talijanski veleposlanik u RH Pierfrancesco Sacco i izaslanica francuskog veleposlanika Florence Skrlj.

Rušenjem helikoptera svijetu pokazali tko su agresori

Zahvalivši svima koji su 29 godina obilježavali ovaj tragični događaj, gradonačelnik Jenkač istaknuo je da su oni koji su srušili helikopter zorno svijetu i Europi pokazali tko su agresori.

“Pokazali su da se ovdje nije radilo ni o kakvom građanskom ratu, nego o agresiji koja ne bira sredstva i koja jednostavno čini sve da bi izvršila svoj naum”, kazao je Jenkač.

Podsjetio je da su netom nakon rušenja helikoptera mnoge države Europe i svijeta krenule s priznavanjem Republike Hrvatske kao suverene i samostalne države.

Talijanski veleposlanik Sacco kazao je kako je plemenita žrtva petorice vojnika, od toga četvorice Talijana, tog 7. siječnja 1992. posvjedočila privrženosti koju Talijani i talijanska država imaju prema suradnjama i mirnim rješavanjima međunarodnih sukoba.

Izaslanica Skrlj napomenula je da Hrvatska danas s Europskom unijom dijeli izazovnu misiju stabiliziranja kriznih zona.

Žrtva promatrača EZ trajno utkana u borbu RH za slobodu

Matušić je rekao da će žrtva promatrača biti trajno utkana u borbu Hrvatske za svoju slobodu, istaknuvši snažne veze između spomenutih država i danas.

“Zahvaljujem predstavnicima Talijanske i Francuske Republike na njihovoj solidarnosti koju su iskazali kad su Hrvatsku zadesili brojni potresi, od Zagreba do Sisačko-moslavačke županije. Naši prijatelji iz Italije i Francuske odmah su uskočili u pomoć i dali svoj prilog solidarnošću s ljudima koji su osjetili potres”, kazao je.

Mulić je dodala da je žrtva ovih plemenitih ljudi koji su željeli pridonijeti miru ugrađena u temelje naše slobode i neovisnosti zajedno s drugim žrtvama.

“Zato i danas, kao što smo činili prijašnjih godina i kao što ćemo činiti ubuduće u ime svih hrvatskih građanki i građana, njihova imena izgovaramo zahvalno i s poštovanjem“, poručila je.

U raketnom napadu iznad Podruta 7. siječnja 1992. poginuli su pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.(Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari