Connect with us

Hrvatska

Obilježena 30. godišnjica stradanja Laslova u Domovinskom ratu

Objavljeno

-

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u središtu mjesta u Laslovu je u utorak obilježena 30. obljetnica obrane i stradanja toga mjesta, kojeg su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari.

Obrana Laslova od velikosprske agresije trajala je 152 dana, do 24. studenog 1991. godine, kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja u kojem su bili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova, koje je prije Domovinskog rata imalo 1370 stanovnika, poginulo je 48 branitelja i civila.

Uz obitelji poginulih branitelja, obilježavanju stradanja Laslova i njegovih mještana nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik obrane mjesta Ladislav Kočiš, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved podsjetio je kako je Laslovo okupirano nakon junačke obrane te da su, uz velike žrtve, preostali branitelji i civili spašeni iz okruženja.

Još uvijek imamo veliki broj nestalih i to je prioritet svih prioriteta u našoj Vladi. Usmjereni smo ka rješavanju sudbine svih nestalih, ali moramo reći da izostaje suradnja i doprinos Srbije u dostavi zapisnika i informacija o tome gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, upozorio je Medved.

Danas trebamo čuvati sjećanje na istinu o stvaranju i obrani Hrvatske, ali i graditi zemlju perspektive, u kojoj će mladi ostajati i formirati svoje obitelji, i u kojoj su Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja prepoznati kao najsnažniji temelj, poručio je ministar Medved.

Župan Anušić istaknuo je kako osobitu zahvalnost treba iskazati hrabrosti branitelja Laslova, posebice u trenucima kada su ostali u okruženju, ali i tijekom cijelokupne obrane toga mjesta, tijekom koje su bili izloženi brutalnoj agresiji.

Obilježavanje 30. obljetnice stradanja i okupacije Laslova nastavit će se u srijedu, kada će, uz kolonu sjećanja, kod spomen obilježja u Parku Hrvatskih Braitelja biti položeni vijenci te održana molitva za poginule i nestale branitelje i civile. (Hina)

Foto: Ivan Anušić/facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari