Connect with us

Događaji

Obilježena 30. godišnjica zaustavljanja rezervista i tzv. JNA u Hercegovini

Objavljeno

-

Ilustracija/arhiva

Predstavnici braniteljskih udruga i vlasti položili su u nedjelju vijenac te zapalili svijeće u Mostaru obilježavajući 30. godišnjicu otpora Hrvata pokušaju rezervista JNA i srpskih postrojbi od potpune okupacije toga grada, BiH i južnog dijela Hrvatske.

Uz objašnjenje da dolaze osigurati Zračnu luku u Mostaru s koje su polijetali zrakoplovi koji su sudjelovali u napadima na Hrvatsku 19. rujna 1991. godine u Hercegovinu je stiglo više od pet tisuća rezervista, pripadnika titogradskog i užičkog korpusa tzv. JNA.

Otpor su im pružili slabo naoružani hrvatski dragovoljci, te pripadnici MUP-a koji su uspostavili policijske punktove.

“Tog 19. rujna 1991. godine službeno je zabilježen kao početak agresije na BiH. Ali, uspostavili smo crtu u zapadnom dijelu Mostara kako ne bi zauzeli dominantne kote iznad grada. Tada smo pokazali otpor i pridonijeli obrani zapadne Hercegovine, BiH i juga Hrvatske”, rekao načelnik Policijske postaje u Mostaru 1991. godine Viktor Stojkić.

Zajedno s Kriznim stožerom Mostara i hrvatskim dragovoljcima spriječen je dalji prodor srpskih postrojba i rezervista.

On je u knjizi ‘Rat prije rata’ a brojnim dokumentima autentično prikazao ta događanja.

Tadašnji zapovjednik Pete bojne HVO-a Jadranko Lovrić rekao je da se Hrvati u Mostaru unatoč zastrašujućoj moći i naoružanju tzv. JNA nisu dali u paniku, nego su odmah organizirali otpor srpskome agresoru.

Prema kasnije otkrivenim planovima, postrojbe JNA smještene u Mostaru trebale su, zajedno s kninskim korpusom, zauzeti Split i srednju Dalmaciju. Kako to nisu uspjeli učiniti, užički i podgorički korpus ostali su na području Hercegovine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari