Connect with us

Pregled

Obilježena 30. obljetnica pogibije 13 branitelja u Mirkovcima

Objavljeno

-

Foto: arhiva

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovcima u četvrtak je obilježena 30. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja koji su 22. srpnja 1991. poginuli u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima, tada pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi koje su svakodnevno topnički napadale grad, tog je dana krenulo 80 branitelja iz 3. brigade ZNG-a “Kune” radi deblokade ceste Vinkovci-Tovarnik, no dočekani su u zasjedi, pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

Podno spomen obilježja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji te suborci poginulih branitelja, predvođeni ratnim zapovjednikom 3. Gardijske brigade “Kune” umirovljenim generalom Mladenom Kruljcem.

Počast poginulim braniteljima odali su i izaslanik predsjednika Republike brigadni general Mijo Validžić, saborski zastupnik Mladen Karlić kao izaslanik predsjednika Sabora, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, kao i izaslanici ministara hrvatskih branitelja i obrane.

“Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu ovih mladića, kao i svih ostalih koji su hrabro položili život na oltar Domovine. Dugujemo im zahvalnost za to što imamo svoju državu i što smo svoji na svom”, kazao je Mladen Karlić.

Govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci umirovljeni brigadir Damir Dujić, pozvavši hrvatske branitelje da se što više druže zajedno i njeguju zajedništvo.

Gradonačelnik Bosančić izrazio je zahvalnost hrvatskim braniteljima za sve što su učinili kako bi imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku. “Na nama koji smo danas ovdje ostaje da mladima prenosimo istinu o tome što se ovdje dogodilo prije 30 godina, da ih učimo o žrtvama koje su pale da bi imali slobodnu i neovisnu hrvatsku državu”, kazao je.

Molitvu je predvodio župnik iz Mirkovaca Anđelko Cindori, koji je nakon toga za poginule branitelje služio misu zadušnicu u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari