Connect with us

Pregled

Obilježena 30. obljetnica pogibije 13 redarstvenika na Pounju

Objavljeno

on

Foto: Davor Božinović/fb

U Strugi Banskoj na području općine Dvor u ponedjeljak je svečano je obilježena 30. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika koji su spriječili prodor srpske paravojske i pokolj stanovnika pounjskih naselja u “živom štitu”.

Privremeno zaustavljanje okupacije Pounja ujedno je bio i prvi poraz neprijatelja u Domovinskom ratu.

Obrana naselja uz Unu ostat će zabilježena i po herojskom činu redarstvenika iz sastava 2. A brigade Gromovi. Tako se Mile Blažević-Čađo, opasan eksplozivom, bacio pod oklopno vozilo okupatora i poginuo u eksploziji, a na sličan način život je izgubio i Željko Filipović.

Neprijateljska vojska je u akciji “Žaoka” koju je organizirao Dragan Vasiljković, osuđenik za ratni zločin poznatiji kao kapetan Dragan, kao “živi štit” ispred vojne kolone vodila 49 zarobljenih Hrvata.

“Riječ je o događaju u kojem su sve maske pale i koji je na jezovit način pokazao dokle seže pomanjkanje ljudskosti ako je zamračeno mržnjom”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na komemorativnoj svečanosti.

Naglasio je da je redarstvenik Mile Blažević ulio toliko potrebnu nadu u pobjedu ljudskosti nad svakom mogućom vrstom i dosegom crnila, vrativši zatočenicima njihove živote nauštrb vlastite sudbine.

“Osjećaje koje takav postupak izaziva u nama nije moguće riječima izraziti. Ali, jedno je sigurno, ostaje vječita zahvala i duboko poštovanje prema Čađi, njegovom suborcu Željku Filipoviću koji ga je slijedio u vječnost, kao i ostaloj trinaestorici hrvatskih redarstvenika koji su nas na ovom mjestu napustili prema svim policijskim službenicima i hrvatskim braniteljima, čiji su životi prerano ugašeni diljem naše domovine”, rekao je Božinović.

Uz spomen obilježje poginulim redarstvenicima vijenac su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, zajedničko izaslanstvo ministarstava hrvatskih branitelja, unutarnjih poslova i obrane u kojem su bili, među ostalima, ministri i potpredsjednici Vlade Božinović i Tomo Medved.

Ravnatelj policije Nikola Milina napomenuo je da je hrvatska policija u to vrijeme bila jedina organizirana snaga koja se mogla suprotstaviti neprijatelju, što potvrđuje i herojski čin redarstvenika. “Mi smo ponosni što je hrvatska policija tada, a potom zajedno i ravnopravno s Hrvatskom vojskom bila glavna snaga obrane”, rekao je. (Hina)

26. srpnja 1991., herojskom i nesebičnom smrću poginuo je junak hrvatskog Pounja Mile Blažević zvani Čađo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR