Connect with us

Hrvatska

Obilježena 30. obljetnica stradanja u vukovarskom Veleprometu

Objavljeno

-

Foto: Hina

Misom zadušnicom te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen-ploče u subotu je obilježena 30. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu.

Ondje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Vukovarac Mato Gombović u Velepromet je doveden zajedno 21-godišnjim sinom koji je kasnije odveden na Ovčaru sa skupinom zatočenika i tamo mu se gubi svaki trag.

“Mene su toga dana odveli da radim nešto u gradu, a Mirka na Ovčaru. Kada sam se vratio, pitao sam gdje mi je sin, na što su mi rekli da ću ga vidjeti kada oni to budu htjeli. Nikada ga više nisam vidio. Njegovi posmrtni ostaci niti do danas nisu pronađen. Imao je samo 21 godinu”, rekao je Gombović kazavši kako su zatočenici u Veleprometu bili tučeni, mučeni i ubijani, a on i dio zatočenika oko njega bili su zaduženi za uklanjanje tijela ubijenih.

O mučenjima i ubojstvima zatočenika u Veleprometu svjedočio je i Ivica Azenić koji je u Velepromet doveden 19. studenog.

“U tih dva sata, nakon što sam doveden, pred nama su, od nas 12, ubili pet osoba. Kada su doveli drugu skupinu, mi smo završili u hangaru. S jedne strane bila je smrt, strah i čuli su se jauci, dok se sa druge strane čula glazba i veselje. Mi smo tu bili samo divljač za odstrijel”, kazao je Azenić.

Rehak: Za nekažnjavanje zločina krivimo DORH

Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

“Ovo je bilo najveće stratište Vukovaru gdje su dovođeni, mučeni i ubijani vukovarski branitelji i civili. Zbog zločina počinjenih u Veleprometu podnijeli smo niz tužbi po kojima je, međutim, jako malo učinjeno, a za što krivimo Državno odvjetništvo. Ne možemo vjerovati da pored svih svjedočenja i dokaza DORH nije našao za shodno da se pokrene i procesuira zločine i zločince”, kazao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Poručio je tužiteljima u DORH-u neka pročitaju razgovor koji je s vojnim tužiteljem u Srbiji u Expressu objavio novinar Hrvoje Zovko, a koji otvoreno govori što se sve događalo u Vukovaru.

“Mislim da bi to bio jedan od koraka da DORH vidi na koji način i kako treba da se radi”, poručio je Rehak.

Među brojnim Vukovarcima koji su došli odati počast stradalima u Veleprometu bio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Vukovarci će se u subotu prisjetiti i žrtava Ovčare.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. ubijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas