Connect with us

Hrvatska

Obilježena 31. obljetnica okupacije Ernestinova i progonstva mještana

Objavljeno

-

Foto: HRT/arhiva

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u Ernestinovu je u nedjelju obilježena 31. obljetnica stradavanja toga mjesta u Domovinskom ratu i progonstva mještana.

Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja vijence su položila izaslanstva državnih, županijskih i općinskih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je kako je prije 31 godinu ovo bio najteži dan na ovom dijelu južne obrane Osijeka, jer je nakon okupacije Ernestinova, mjesto Laslovo ostalo u okruženju, a vodile se su se borbe za Antunovac i Ivanovac.

Istaknuo je kako je nakon okupacije Vukovara bilo jasno da dolazi trenutak kada će branitelji ovdje morati biti spremni na obranu te da je ključno bilo obraniti grad Osijek, u čemu su branitelji uspjeli, uz velike žrtve.

Zaboraviti nećemo nikada, a nema razloga ni opraštati nikome u ovome trenutku, jer nitko od njih nije ni tražio oprost, ni izrazio žaljenje za ono što su učinili hrvatskim vojnicima i civilima, a još nije riješeno ni pitanje 1821 nestale osobe u Hrvatskoj, iako je sigurno da neki ljudi znaju gdje su njihovi posmrtni ostatci, ocijenio je Anušić.

Smatra kako neki ratni zločinci i danas šetaju slobodno i da se, tek kad sve to bude riješeno, može sjesti za stol te razgovarati o oprostu, pomirenju i daljnjem suživotu sa srpskim narodom, građanima koji vide Hrvatsku kao svoju državu, koji je poštuju i cijene, kao što će hrvatski narod poštovati i cijeniti njih.

Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić zahvalila je svim hrvatskim braniteljima, koji su svojom žrtvom obranili Hrvatsku, i zbog kojih se moramo truditi u zajedništvu i slozi obnavljati ovo mjesto, kako bi mladima osigurali bolju budućnost, ali ih i učili istinskim vrijednostima Domovinskog rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari