Pratite nas

Povijesnice

Obilježena 343. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Objavljeno

na

Madarász_-_Zrínyi_és_Frangepán

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pred smaknuće

Predstavnici veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, hrvatskih udruga iz Beča i ostalih austrijskih i hrvatskih gradova, posebice, Čakovca i Karlovca, gradišćanskih Hrvata Skupštine Međimurske županije, Družbe “Braća Hrvatskog zmaja” – Zmajski stol Čakovec, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, Matice Hrvatske, čakovečke Župe sv.

Nikole biskupa i načelnici Zajednice hrvatskih općina, obilježili su u nedjelju 343. obljetnicu pogubljenja hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu.

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, šezdeset kilometara južno od Beča, pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranju današnje samostalne i europske Hrvatske – rekao je na prigodnog svečanosti u Bečkom Novom Mjestu hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, posebno zahvalivši Družbi “Braća Hrvatskog zmaja” – Zmajski stol Čakovec i  postrojbama Zrinske garde Čakovec na njihovom vjernom čuvanju hrvatske tradicije i uspomena na velikane hrvatske povijesti.

Bakota je istaknuo povijesni značaj obilježavanja ovog spomendana za mlade generacije Hrvata. Istoga mišljenja je i međimurski župan Matija Posavec koji je rekao da bez poznavanje vlastite prošlosti nema budućnosti. Osvrnuo se je na ideale nacionalnog ponosa i kulturne samosvijesti dvojice velikih vizionara koji su žrtvovali svoje živote suprotstavljajući se neprihvatljivom.

Pročelnik Družbe “Braća Hrvatskog zmaja”- Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak podsjetio je na povijesno-političke prilike u kojima su Zrinski i Frankopan živjeli, na njihove živote i pogiblju. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju gdje so do 1919. godine bili posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana i mjestu njihovog pogubljenja te prigodnim riječima i molitvama nazočni skup prisjetio se je hrvatskih velikana, odavši im počast.

Misno slavlje u mjesnoj katedrali u Bečkom Novom Mjestu predvodio je Antun Hoblaj, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik crkve sv. Jakoba u Prelogu. Obilježavanju 343. obljetnice Zrinskog i Frankopana bila je nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber. Glazbeni okvir svečanosti dao je međimurski KUD Belica.

 

M.B./hrsvijet/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Povijesnice

Okupacija Lovinca – 24. rujna 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč hrabrom otporu stanovnici Lovinca, Ličkog Cerja, Ričica, Svetog Roka i ostalih zaselaka morali su pred velikosrpskom agresijom 24. rujna 1991. napustiti svoja ognjišta.

Lovinački kraj bio je meta napada još od kolovoza 1990., nakon što su pobunjeni Srbi zaplijenili oružje Policijske postaje u Gračacu. Početkom kolovoza ’91. pobunjenici su podmuklo likvidirali pet civila zaposlenih na željeznici.

Stoga se policijska postrojba u Lovincu ojačala s nekoliko pripadnika specijalne policije ATJ Lučko, a mala lička enklava hrabro je odolijevala napadima koji od početka rujna postaju svakodnevni.

Nakon neuspjelog pokušaja osvajanja Gospića, Srbi i JNA pokrenuli su akciju ovladavanja strateški važnim lovinačkim područjem, odnosno deblokade velikog skladišta JNA u Svetom Roku. Agresor se koristio svim sredstvima uključujući zrakoplove, pa čak i oklopni vlak.

Branitelji više nisu mogli izdržati pritisak i oko tisuću ljudi pošlo je spašavati život pješice preko Velebita. Cestom preko Malog Alana nije se moglo jer je prijevoj bio u rukama pobunjenika, stoga su krenuli od predjela Dušice planinskom stazom preko Libinja, pa sve do Starigrada.

Ipak pripadnici specijalne policije i branitelji nisu mogli pomoći svima da prijeđu planinu, pa su za spašavanje 17 nepokretnih civila, od kojih je najstariji imao 90 godina, angažirani iskusni zagrebački alpinisti. Pod zapovijedanjem Jerka Kirigina, pripadnici Planinske satnije Velebit pronašli su ih skrivene u zaseoku Kneževići i zatim sve, iako pod paljbom i po noći, uspješno transportirali u Starigrad.

U Lovincu je ostalo stotinjak uglavnom starih osoba, a Srbi su likvidirali ili žive zapalili njih 45.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

VIDEO – Kako je Tito natucao engleski – Tu oua aaa no no no

Objavljeno

na

Objavio

Stara videosnimka, objavljena na Youtube kanalu British Movietone, koja je isplivala ovih dana u raspravi na Twitteru između dvoje iskusnih novinskih reportera Tima Judaha i Zorana Kusovca, dosad najspontanije pokazuje kako je zapravo maršal Tito vladao engleskim jezikom.

Video je snimljen tijekom intervjua američke novinarke Helen Fisher iz agencije United Press (UPI) s  Titom u njegovoj rezidenciji u Beogradu. Teško je utvrditi o kojoj godini je riječ, no čini se da je to negdje početkom 1950-ih.

Spiker u prilogu govori kako već sam Titov pristanak na ovaj intervju ilustrira “njegov prijateljskiji stav prema zapadnim demokracijama”.

Novinarka i Tito razgovaraju s pomoću prevoditeljice, no kad novinarka na kraju pita jugoslavenskog državnika ima li kakvu posebnu poruku za američke gledatelje, on ušutkava prevoditeljicu i odgovara na engleskom. Pomalo nervozno, kao učenik pred učiteljicom, ali ipak uspijeva dogurati tih par rečenica do kraja, premda u jednom trenutku traži pravu riječ koje se nikako ne može sjetiti, pa pucketa prstima u smjeru prevoditeljice.

Završivši prvu rečenicu odgovora, kao da ni sam nije siguran je li njegov engleski razumljiv, znakovito pogledava prema prevoditeljici… jel’ išta valjalo? ?

Koje je to fine manire imao Tito?!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari