Connect with us

Pregled

Obilježena 450. obljetnica Seljačke bune, Bitku kod Stubice pratio i predsjednik RH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Od ‘najveće borbe za pravicu malog čovjeka’ – Seljačke bune, prošlo je 450 godina, a u sklopu obilježavanja te obljetnice, u subotu je u Donjoj Stubici upriličeno 15. izdanje Bitke kod Stubice koju je pratio i pokrovitelj manifestacije, hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Bitku kod Stubice rekonstruirala je udruga Družba vitezova Zlatnog Kaleža, a uz jubilarnu obljetnicu manifestacije organiziran je povijesni spektakl koji je okupio 260 izvođača, kmetova i vitezova iz 20 raznih udruga iz cijele Hrvatske te po dvije udruge iz Slovačke i Slovenije.

Predsjednik Milanović nije davao izjave novinarima, a iz njegovog je ureda stiglo priopćenje u kojem se ističe da su u rekonstrukciji Seljačke bune iz davne 1573. godine statisti i sudionici prikazali najveću borbu hrvatskog seljaka za pravicu.

„Obilježavanje Seljačke bune kroz prikaz te povijesne bitke održava se već 15 godina zaredom i danas predstavlja značajnu turističku atrakciju koja je prerasla okvire županije te postala jedna od vodećih kulturno-turističkih manifestacija u Zagorju”, navodi se u priopćenju.

Milanović je Seljačku bunu pratio s Krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom, zamjenicom župana Jasnom Petek, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, a nazočni su bili i SDP-ovci Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić.

Kolar: Ova manifestacija i Tjedan kajkavske kulture najprivlačniji turistima

Tisuće posjetitelja imalo je priliku vidjeti oživljenu bitku između kmetova predvođenih Matijom Gupcem i vojske zloglasnog Franje Tahija, a  krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako ova manifestacija, uz Tjedan kajkavske kulture, privlači najviše turista.

„S obzirom na značaj Seljačke bune i Matije Gupca i onog što to znači za tradiciju i povijest naših Zagoraca ovdje, vjerujem da će ovo iz godine u godinu sve više rasti i da ćemo iz nekakva tri tjedna otići možda i duže jer ove godine smo uveli i Bitku za Cesargrad, prvi veći dvorac koji je pao u toj buni”, izjavio je Kolar.

Matiju Gupca, vođu Seljačke bune, i ovoga je puta utjelovio Krešimir Končevski.

„Kao Gubec osjećam se ponosno i odgovorno jer to je velika čast. To je jedan od najvećih junaka hrvatske povijesti. Morate znati da Matija Gubec nema konkurencije kad su u pitanju imena ulica i trgova u Hrvatskoj, a mislim da i šire”, istaknuo je Končevski.

Uoči Bitke kod Stubice, organiziran je planinarski pohod Stazama Gupčevih puntara, a otvoren je i Srednjovjekovni sajam uz ponudu zagorskih jela i zabavni program. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari