Pratite nas

Religija i Vjera

Obilježena 98. obljetnica rođenja bl. Miroslava Bulešića

Objavljeno

na

U selu Čabrunići, nedaleko Svetvinčenta, na mjesnom trgu, jučer je misnim slavljem obilježena 98. obljetnica rođenja toga našeg najmlađeg blaženika.

Misno slavlje ispred kapelice koju su blaženiku u čast, nakon beatifikacije podigli njegovi sumještani, predvodio je generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac. On se na početku misnog slavlja prisjetio kako je u svome rodnome selu Lanišće, još kao malo dijete slušao o tragičnom događaju ubojstva svećenika Miroslava Bulešića u kolovozu 1947. godine, i kako je cijelo selo bilo obilježeno tim strašnim događajem.

Generalni vikar je u prigodnoj homiliji istaknuo kako je bl. Miroslav Bulešić bio, uz mnoge druge vrline koje su ga krasile, i veoma odgovoran, u svim službama koje je obavljao. Ono što su neki smatrali strogošću bila je samo njegova posvećenost i odgovornost kojom je pristupao povjerenim mu službama, pa je tek temeljem toga to očekivao i od drugih.

– Nikada nije sebi pripisivao nikakve zasluge, a svoj je život i poslanje živio dosljedno. U Buzetu je bio spreman braniti svetohranište i svojim životom; mi danas svoju vjeru ne moramo braniti krvlju, ali itekako možemo svoje kršćansko uvjerenje pokazati živeći prema onim istim vrednotama koje je on branio životom, živeći pošteno, u skladu s Kristovim naukom i birajući uvijek biti na strani Istine, čak i onda kada nam to donosi poteškoće u suvremenom mentalitetu. Moramo, poput bl. Miroslava, požrtvovnošću za drugoga u svakodnevnom životu svjedočiti svoju vjeru, biti ono zrno koje umire da bi dalo obilat rod – istaknuo je mons. Grbac.

Okupljenim mještanima Bulešićevog rodnog sela mons. Grbac je poručio neka budu ponosni na taj veliki primjer i uzor, koji nas uvijek iznova nadahnjuje.

– Daj Bože, da bi bl. Miroslav govorio i nama danas, gdje god jesmo, gdje god živimo. Ne samo da bismo se tek povremeno sjetili toga Blaženika, već da bismo dosljedno živjeli svoju vjeru; najljepši i najveći spomen je upravo to – da mi živimo dosljedno svoju vjeru, da sada i ovdje budemo svjedoci svoje vjere, najprije u svojoj obitelji i svojoj kući, u svome svakodnevnome okruženju, da tu budemo svjedoci vjere živeći za prave, istinske vrijednosti. To je najljepši spomen koji možemo dati i Miroslavu Bulešiću i mnogima koji su prije nas živjeli i ostavili iza sebe dobar primjer i uzor – zaključio je mons. Grbac.

Na kraju misnoga slavlja prigodne zahvale predvoditelju i okupljenima je uputio župnik Svetvinčenta, župe kojoj Čabrunići pripadaju, vlč. Darko Zgrablić. Oko oltara je posluživao đakon Damir Štifanić.

Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Molitva i zvonjava zvona u spomen na žrtvu Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Budući da se 18. studenoga obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, hrvatski biskupi pozivaju da se, uz molitvu za one koji su stradali u Vukovaru 1991. te za sve žrtve Domovinskog rata, ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve rata obilježi zvonjavom zvona svih crkava i katedrala u ponedjeljak 18. studenoga u 18 sati i 11 minuta. Stoga će zvona Zagrebačke katedrale i crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji također Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježiti na taj način.

 

Vukovar u medijskom željeznom obruču

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo: Židovi su naša braća i oni ne smiju biti proganjani

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo je u srijedu osudio antisemitizam, u vrijeme zabrinutosti zbog porasta antisemitizma u Europi.

“Židovi su puno patili kroz povijest”, rekao je papa Franjo tijekom opće audijencije srijedom na Trgu Svetog Petra, pri čemu je osudio “brutalnosti” holokausta.

“Svi smo bili uvjereni da je s time gotovo. Ali danas ponovno vidimo progone Židova ovdje i tamo. Braćo i sestre, to nije ljudski ili kršćanski. Židovi su naša braća i oni ne smiju biti proganjani. Razumijete”, rekao je Papa.

Ovoga mjeseca je osamdesetdevetogodišnjoj talijanskoj senatorici Liliani Segre, koja je preživjela holokaust, pružena policijska zaštita, nakon što su joj krajnji desničari prijetili smrću putem društvenih mreža. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari