Connect with us

BiH

Obilježena godišnjica prvog masovnog ratnog zločina nad Hrvatima u Bosni

Objavljeno

-

Foto: ilustracija

Obitelji žrtava prvog masovnoga ratnog zločina nad Hrvatima u mjestu Miletićima u središnjoj Bosni ocijenili su u srijedu kako za masakr nad petero hrvatskih civila nikada neće odgovarati mudžahedinski borci kao niti njihovi zapovjednici iz bošnjačke Armije BiH.

Ispred kuće u potpuno napuštenom selu gdje je na današnji dan 24. travnja 1993. godine ritualno zaklano petero Hrvata zapaljene su svijeće, položeno je cvijeće te je izrečena molitva za stradale. Ta kuća je i danas razrušena, a na njezinim zidovima ispisane su poruke postrojbe El Mujaheed.

Predstavnici obitelji žrtava rekli su kako ne vjeruju u pravdu. Anđa Pavlović, supruga jednoga od ubijenih Hrvata, ranije je svjedočila pred Haaškim tribunalom, no u tim predmetima nisu izrečene presude za ubojice i nalogodavce. Otkrila je tada kako su njezina supruga zaklali i poručila kako ne vjeruje da će zločinci ikada biti kažnjeni.

Pripadnici postrojbe El Mujaheed, sastavljene od islamskih boraca iz inozemstva, te lokalnih Bošnjaka, upali su u travničko selo nakon čega se nekoliko obitelji sklonilo u jednu obiteljsku kuću.

U napadu je ubijeno petero muškaraca od kojih su dvojica, tvrde očevici, bili Jehovini svjedoci te su odbijali nositi oružje i sudjelovati u ratu.

Nakon masakra petorice muškaraca, tridesetak civila među kojima su bile žene i djeca zavezani su žicom i odvedeni u susjedno selo Mehuriće, u kojemu je bio mudžahedinski  kamp.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas