Connect with us

BiH

Obilježena godišnjica zločina bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima u Križančevu selu u središnjoj Bosni

Published

on

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u subotu je u mjestu Križančevu Selu u središnjoj Bosni obilježena 25 godišnjica jednoga od najtežih zločina kojega su tijekom zadnjeg rata nad Hrvatima počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

U akciji koja je nazvana krvavi Badnjak 22. prosinca 1993. neposredno prije dolaska humanitarnog konvoja ‘Bijeli put’ u Križančevu Selu su vojnici bošnjačke Armije BiH ubili 74 hrvatska civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Svetu misu za žrtve zločina u crkvi sv. Leopolda Mandića predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka.

Nakon toga održana je prigodna komemorativna akademija na kojoj je upozoreno na činjenicu kako je Križančevo Selo, jedan u nizu od neprocesuiranih ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, čije žrtve nisu dobile pravosudnu zadovoljštinu ni pred Haaškim sudom, a ni sudovima BiH.

Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a u prigodnom obraćanju istaknuo je kako je dužnost i obveza Hrvata u BiH danas braniti istinu o Domovinskom ratu.

“Svojim su nas životima zadužili da uvijek branimo istinu o zbivanjima u središnjoj Bosni, istinu o jednoj pravednoj obrani za opstanak na našim stoljetnim ognjištima. Oni uvijek trebaju biti naš ponos”, rekao je Čerkez.

Počast žrtvama Križančeva Sela odali su veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan del Vechio koji je bio i izaslanik predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Zoran Piličić izaslanik hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića te Nenad Križić, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda kao i generali Hrvatskog generalskog zbora, Marinko Krešić, Neđo Perić i Ljubo Ćesić Rojs.

Počast su odali i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora na čelu s Marinom Pendeš ministricom obrane BiH.

Pripadnici policije BiH SIPA-e su početkom studenog uhitili osam bivših zapovjednika i pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za likvidaciju najmanje 12 zarobljenih vojnika HVO-a te dvije žene.

Prema podatcima hrvatske strane u BiH u mjestu Križančevu Selu nedaleko Viteza je ubijeno više od 44 hrvatskih civila i vojnika, dok je njih 30 zarobljeno. Njihova su tijela kasnije razmijenjena.

(Hina)

 

Križančevo selo – Strašan zločin tkz Armije BiH nad Hrvatima Srednje Bosne

 

 

KRIŽANČEVO SELO – KRVAVO STRATIŠTE I MJESTO NEKAŽNJENOG ZLOČINA

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari