Connect with us

Kronika

Obilježena godišnjica zločina na Uborku i Sutini: Obitelji 28 godina čekaju na pravdu

Objavljeno

-

Pod sloganom “Obveza je pamtiti”, na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru je obilježena 28. godišnjica ubojstva 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjenih od pripadnika srpskih paravojnih formacija, potpomognutih domaćim zločincima srpske nacionalnosti.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih Adnin Hasić podsjetio je da je riječ o prvom masovnom i najvećem zločinu u Hercegovini tijekom rata. Napomenuo je i da su ubijeni prije likvidacija protupravno odvedeni iz svojih domova, mučeni, te u noći sa 13. na 14. lilnja odvedeni na mjesta ubojstava.

– Osim ovih likvidacija, dužni smo spomenuti i ubojstva članova porodica Ćućurović, Grebović, Azinović, Kolobara i Cokić, počinjenih na kućnim pragovima ovih porodica. I danas po tko zna koji put pozivamo nadležno tužiteljstvo da smogne snage i podigne optužnice. Osumnjičeni se odavno znaju – rekao je Hasić.

– Na godišnjicama imamo članove porodica, predstavnike medija i politički establišment Grada. Iskreno se nadam da će građani dati veći doprinos za kulturu sjećanja u ovom slučaju.

Moram dodati i da smo stava da netko dugo koči kompletan proces, kao i da su u startu napravljeni propusti tužiteljstva. Nije se teretilo Momčila Perišića, a jeste Vojislava Šešelja, iako je Perišić 1992. bio nadređen svima u liniji zapovjedanja na ovom području. Skriveni su i krunski dokazi agresije. Svi se sjećaju Perišićevih naredbi za granatiranje mostarskih naselja, a nitko ne zna gdje su ti snimci danas. Neka moćna ruka je to sklonila – dodao je Hasić.

Obilježavanju godišnjice ubojstva civila Mostara, između ostalih, prisustvovao je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari