Connect with us

BiH

Obilježena godišnjica zločina u Trusini

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

U selu Trusina kod Konjica u petak je obilježena 28. godišnjica zločina nad Hrvatima tog kraja kojega su 1993. počinili pripadnici “Armije RBiH”.

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, kada su ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Ispred spomen-obilježja postavljeni su vijenci, zapaljene svijeće i služena misa za sve žrtve.

Fra Ivica Karatović izmilio je molitvu Opela za pokojne te služio misu uz koncelebraciju šestorice svećenika iz Konjica.

– Ne dozvolimo više da čovjek, čovjeku bude vuk nego neka mu bude janje, tj. Isus Krist koji je svoj život dao za druge – kazao je, uz ostalo, u svojoj propovijedi fra Ivica.

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Pred Sudom BiH trenutno je u tijeku postupak protiv Zulfikara Ališpage, komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH, gdje mu se sudi zbog optužbe da je propustio da preduzme mjere na kažnjavanju potčinjenih pripadnika ARBiH zbog ubojstva civila i vojnika HVO-a. (Fena)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas