Pratite nas

Iz Svijeta

Obitelj je temeljna stanica ljudskoga društva

Objavljeno

na

Obitelj je temeljna stanica ljudskoga društva – ustvrdio je nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, govoreći 24. lipnja na 26. zasjedanju Vijeća za ljudska prava.

tomasi nadbiskupNadbiskup je naglasio da „obitelj neprijeporno očituje veću čvrstoću“ u odnosu na silinu sviju koji su pokušavali i pokušavaju da je zatru kao „povijesnu relikviju, zaprjeku individualnoj emancipaciji ili stvaranju slobodnoga, sretnog i ravnopravnog društva“.

Ističući dakle ‘uzajamnu svezu’ između obitelji i društva te njihovih upotpunjujućih uloga u zaštiti i promicanju dobra svake osobe i cijeloga čovječanstva, nadbiskup je primijetio da se „dostojanstvo i pravâ osobe ne umanjuju ako se veća pozornost posvećuje obitelji“. Dapače, mnoge osobe baš u „zdravom i čvrstom obiteljskom kontekstu, utemeljenom na braku između muškarca i žene, nalaze „zaštitu, okrjepu i snagu“. A to se posebice odnosi na djecu, kojoj je potreban skladan obiteljski kontekst, u kojem trebaju steći „formaciju i odgoj“ po uzoru na roditeljski model – primijetio je nadbiskup Tomasi.

U obitelji, dakle, naraštaji nalaze – ustvrdio je nadbiskup Tomasi – „ljubav, odgoj, uzajamnu potporu i prenošenje dara života“. A takvo se viđenje zamjećuje u povijesti svih kultura, također i u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koja priznaje „jedincata, duboka i neupitna prava i obveze obitelji, utemeljene na braku između muškarca i žene“. Stoga je stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi uputio apel da se čuva cjelovitost obitelji, da ju štiti i brani država i svekoliko društvo.

laudato.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Sebastian Kurz postaje novi austrijski kancelar i najmlađi svjetski čelnik

Objavljeno

na

Objavio

Čelnik Narodne stranke (OeVP) Sebastian Kurz i Austrijska slobodarska stranka (FPOe) postigli su sporazum o koaliciji kojim se mladom demokršćanskom čelniku otvara mogućnost da postane kancelar i u vladu vraća krajnja desnica.

“Postigli smo dogovor o vladi za sljedećih pet godina” objavio je Sebastian Kurz u nazočnosti šefa FPOe Heinza-Christiana Strachea nakon posljednjeg dana pregovora. “Birači su jasno rekli da treba u obzir uzeti njihove zabrinutosti, posebice u pogledu sigurnosti”, dodao je Strache.

Predviđa se da će predsjednik republike Alexander Van der Bellen u ponedjeljak proglasiti novu vladu nakon formalne ratifikacije koalicijskog sporazuma dviju stranaka u subotu.

Pregovori su pokrenuti nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 15. listopada na kojima je pobijedila konzervativna stranka OeVP. Protuestablišmentske stranke su ostvarile velike dobitke u Europi zadnjih godina temeljeći svoj uspjeh na nezadovoljstvu kako se vladajuće stranke odnose prema gospodarstvu, sigurnosti i imigraciji.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari