Connect with us

Iz Svijeta

Obitelj je temeljna stanica ljudskoga društva

Objavljeno

on

Obitelj je temeljna stanica ljudskoga društva – ustvrdio je nadbiskup Silvano Maria Tomasi, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, govoreći 24. lipnja na 26. zasjedanju Vijeća za ljudska prava.[su_spacer]

tomasi nadbiskupNadbiskup je naglasio da „obitelj neprijeporno očituje veću čvrstoću“ u odnosu na silinu sviju koji su pokušavali i pokušavaju da je zatru kao „povijesnu relikviju, zaprjeku individualnoj emancipaciji ili stvaranju slobodnoga, sretnog i ravnopravnog društva“.

Ističući dakle ‘uzajamnu svezu’ između obitelji i društva te njihovih upotpunjujućih uloga u zaštiti i promicanju dobra svake osobe i cijeloga čovječanstva, nadbiskup je primijetio da se „dostojanstvo i pravâ osobe ne umanjuju ako se veća pozornost posvećuje obitelji“. Dapače, mnoge osobe baš u „zdravom i čvrstom obiteljskom kontekstu, utemeljenom na braku između muškarca i žene, nalaze „zaštitu, okrjepu i snagu“. A to se posebice odnosi na djecu, kojoj je potreban skladan obiteljski kontekst, u kojem trebaju steći „formaciju i odgoj“ po uzoru na roditeljski model – primijetio je nadbiskup Tomasi.

U obitelji, dakle, naraštaji nalaze – ustvrdio je nadbiskup Tomasi – „ljubav, odgoj, uzajamnu potporu i prenošenje dara života“. A takvo se viđenje zamjećuje u povijesti svih kultura, također i u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, koja priznaje „jedincata, duboka i neupitna prava i obveze obitelji, utemeljene na braku između muškarca i žene“. Stoga je stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi uputio apel da se čuva cjelovitost obitelji, da ju štiti i brani država i svekoliko društvo.

laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari