Connect with us

Iz Svijeta

Obitelji talaca pozivaju izraelsku vladu da prekine borbe i pregovara

Objavljeno

-

Foto: EPA

Obitelji izraelskih talaca zatočenih u Gazi pozvali su u subotu svoju vladu da prekine borbene operacije i počne pregovore radi oslobađanja izraelskih građana koji su već dva mjeseca u rukama palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

“Samo skupljamo mrtva tijela. Želimo da prekinute borbe i počnete pregovore”, izjavila je Noam Perry, kći izraelskog taoca u Gazi na skupu obitelji taoca u Tel Avivu.

Skup je održan dan nakon objave pogibije trojice talaca u Gazi koje je greškom ustrijelila izraelska vojska. Taoci su izvjesili bijelu zastavu i govorili su hebrejskim, objavila je vojska u subotu.

“Čini se da igraju ruski rulet: tko će sljedeći među nama doznati za smrt svojih voljenih? Hoćemo znati kakav je prijedlog iznijela izraelska vlada”, rekao je Ruby Chen, otaca 19-godišnjeg toaca Itaya Chena.

“Cionistička vojska vrlo dobro zna koji su naši uvjeti za oslobađanje talaca i nijedan od njih neće biti slobodan ako ne prihvati naše uvjete”, izjavio je glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Obeida.

Islamistički palestinski pokret objavio je video snimku nekoliko talaca u Gazi i bombardiranja te enklave uz poruku na hebrejskom, arapskom te engleskom jeziku: “Vrijeme istječe”.

Hamas je u divljačkom napadu na izraelski teritorij 7. listopada pobio oko 1140 građana, uglavnom civila i odveo sa sobom oko 240 talaca u Gazu. Do danas je u Gazi još 129 taoca, a tijela njih 11 ubijenih isporučena su Izraelu. Tijekom sedmodnevnog prekida vatre koji je završen 1. prosinca, 105 talaca je oslobođeno, od kojih 80 u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

Izrael je na Hamasov napad 7. listopada odgovorio ofenzivom na Gazu koje je cilj izbrisati Hamas, a od tada je u stalnim bombardiranjima pobijeno 18.800 ljudi, većinom civila, prema podacima Hamasa, koji je na vlasti u Pojasu Gaze. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas