Connect with us

BiH

Obitelji žrtava traže tijela ubijenih i kažnjavanje za masakr u Grabovici kod Mostara

Objavljeno

-

Foto: HDZ BiH/fb

Politički predstavnici Hrvata u BiH i obitelji žrtava ratnog masakra nad 33 civila, koji je na današnji dan prije 29 godina počinjen u mjestu Grabovici kod Mostara, zatražili su pronalazak većine posmrtnih ostataka te procesuiranje zapovjednika bošnjačke Armije BiH.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak kojemu su u tome mjestu 30-tak kilometara sjeverno od Mostara ubijeni otac, majka i stric ocijenio je sramotnim da se niti nakon 29 godina nije rasvijetlilo gdje se nalazi 17 preostalih tijela ubijenih Hrvata.

“Samo su dva tijela kompletna pronađena, sva ostala su nekompletna. Ti ljudi postoje. Zakopani su, bačeni u Neretvu. To znamo. Isto tako znamo da i sad ima zakopanih tijela, ali nema volje da se to riješi”, rekao je Drežnjak.

Dodao je da su u vrijeme zločina u Grabovici bili samo civili. Zločin se dogodio tijekom 8. i 9. rujna 1993. godine. Najmlađa žrtva masakra bila je četverogodišnja Mladenka Zadro koja je ubijena u majčinu naručju, zajedno s ocem, djedom i bakom. Sve kuće u Grabovici, koja je bila 35 kilometara udaljena od borbenih linija između Hrvata i Bošnjaka, opljačkane su i spaljene.

U tome hercegovačkome selu smještenom uz rijeku Neretvu danas je služena sveta misa koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, a brojna izaslanstva su položila cvijeće i zapalila svijeće ispred spomen obilježja na kojemu su ispisana imena žrtava.

Kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto izrazila je očekivanje da će napokon za ovaj masakr odgovarati zapovjednici Armije BiH.
”Znamo da je za neke zločine pojedinačno netko odgovarao, međutim iz zapovjedništva Armije BiH koje je odgovorno ovaj zločin nitko nije procesuiran niti kažnjen”, rekla je ona.

Pred Haaškim tribunalom odgovornosti za masakr u Grabovici i druge masovne zločine nad Hrvatima u dolini rijeke Neretve oslobođen je načelnik Armije BiH general Sefer Halilović, dok je pred lokalnim sudovima na višegodišnje kazne zatvora osuđeno pet vojnika. (Hina)

Odana počast nevinim hrvatskim civilnim žrtvama masakra u Grabovici

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas