Connect with us

Iz Svijeta

Objavljen tekst sporazuma Sjeverne Koreje i Rusije, Tokio i Seul zabrinuti

Objavljeno

-

Foto: EPA

Sjeverna Koreja i Rusija su si obećale međusobno pružiti neposrednu vojnu pomoć u slučaju da jedna od njih bude napadnuta, prema tekstu povijesnog sporazuma koji je u četvrtak objavio Pjongjang nakon posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istovremeno, Japan i Južna Koreja izrazili su zabrinutost zbog tog sporazuma, Bijela kuća još nije dala svoj komentar, dok je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao kako pakt pokazuje da se autoritarne sile udružuju.

Nekoliko sati nakon što je Putin doputovao u svoje sljedeće odredište Vijetnam, sjevernokorejski državni mediji su objavili “Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu”, koji zapravo oživljava dogovor o uzajamnoj obrani iz 1960-ih.

Sporazum, koji su Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un potpisali u srijedu, predstavlja jedan od najznačajnijih poteza Moskve u Aziji u posljednjih nekoliko godina. Putin je prošlog mjeseca posjetio Kinu nedugo nakon što je po peti put položio prisegu za ruskog predsjednika.

– Bude li jednoj strani prijetila oružana invazija te se bude nalazila u ratnom stanju, druga strana će odmah iskoristiti sva dostupna sredstva kako bi pružila vojnu i drugu pomoć u skladu s člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda i sa zakonima svake zemlje, piše u četvrtom članku sporazuma.

Članak 51. UN-ove Povelje jamči pravo zemlje članice da individualno ili kolektivno postupa u samoobrani.

Kim je ponovio Putinovu izjavu eksplicitno povezujući njihovo jačanje veza s borbom protiv “hegemonističkih i imperijalističkih” politika zapada, a osobito Sjedinjenih Američkih Država, uključujući njihovu podršku za Ukrajinu.

Nije jasno kako će sporazum utjecati na ruski rat protiv Ukrajine

Nije jasno kako će sporazum utjecati na ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo invazijom u veljači 2022., piše Reuters.

Washington i Seul su sve više uznemireni produbljivanjem vojnih veza između Rusije i Sjeverne Koreje te su ih optužili za kršenje međunarodnog prava zbog trgovine oružjem koje Rusija koristi u Ukrajini.

Ukrajinski dužnosnici su rekli da su pronašli olupine sjevernokorejskih projektila u svojoj zemlji.

Rusija i Sjeverna Koreja poriču trgovinu oružjem.

Do sporazuma vođa dviju zemalja, koje se suočavaju sa sve većom međunarodnom izolacijom, došlo je u vrijeme kada su SAD i njegovi azijski saveznici izrazili zabrinutost glede opsega u kojem bi Rusija podržavala Sjevernu Koreju, jedinu državu koja je u ovom stoljeću testirala nuklearno oružje.

Tekst sporazuma također kaže da nijedna strana neće potpisati ugovor s trećom zemljom koji bi ugrožavao interese druge te da neće dozvoliti da njen teritorij korist bilo koja treća zemlja kako bi narušavala sigurnost i suverenitet druge, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Dvije zemlje će zajednički poduzeti mjere radi “jačanja obrambenih kapaciteta kako bi se spriječio rat i osigurao regionalan i međunarodan mir i sigurnost”, rekla je agencija KCNA.

Japan je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog Putinovog obećanja da neće isključiti suradnju s Pjongjangom u području vojne tehnologije.

Južna Koreja je kazala da joj je žao što sporazum sadržava obećanje o “vojno tehnološkoj suradnji”, koje bi kršilo rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sjevernokorejskim programima za proizvodnju oružja.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je rekao da je Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, dozvolila “najbesramnije poništenje” svih sankcija uvedenih Sjevernoj Koreji kako bi se zaustavio njen razvoj oružja.

U svom prvom posjetu Pjongjangu od 2000., Putin je zahvalio Kimu na podršci za rusku politiku, a Kim je ponovo potvrdio “bezuvjetnu” i nepokolebljivu potporu za “sve politike Rusije”, uključujući Putinov rat protiv Ukrajine.

KCNA je u četvrtak objavio puni tekst sporazuma, koji također predviđa suradnju u područjima nuklearne energije, istraživanja svemira, prehrambene i energetske sigurnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas