Connect with us

Kultura

Objavljena knjiga ‘Matoš utemeljuje svoju hrvatsku modernu’ Antuna Česka

Objavljeno

-

Povodom skore 150. godišnjice rođenja Antuna Gustava Matoša, nakladnik Durieux u suizdanju s Maticom hrvatskom objavio je knjigu “Matoš utemeljuje svoju hrvatsku modernu” autora Antuna Česka.

Antun Česko (1938.) od 1994. aktivno se uključuje u rad Matice hrvatske u Dubrovniku kao lektor i korektor cjelokupnoga njezina izdavaštva, pa je ujedno i član njezina Predsjedništva, Izdavačkoga odbora i Uredništva časopisa Dubrovnik. Godine 2001. Matica hrvatska Dubrovnik objavila je njegovu monografiju “Strukturna načela u genezi Kranjčevićeva pjesništva”, za koju je dobio Nagradu grada Dubrovnika te Zlatnu plaketu Središnjice iz Zagreba. Drugu monografiju, “Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije”, objavila je također Matica hrvatska. Kao priznanje za prinos hrvatskoj znanosti o književnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila je knjizi nagradu za književnost u 2015. godini.

Godine 2018. Durieux mu je objavio monografiju “Fenomenologija kategorije subjekta u arhitektonici Kranjčevićeva poetskoga opusa”, a 2020. knjigu “Studije i eseji”.

Za njegovu knjigu “Matoš utemeljuje svoju hrvatsku modernu” neposredni je povod 150. obljetnica pjesnikova rođenja (Tovarnik, 13. lipnja 1873.), ističu iz Durieuxa.

“No u minuciozno provedenim analizama, pogotovo u njihovu dubinskom sloju, naslućuje se puno važniji autorov motiv, a to je revalorizacija donekle petrificiranog statusa Matoševa pjesništva u kontekstu lirike hrvatske moderne. Česko suprotstavlja dvije teze: 1) Matošev metafizički subjekt funkcionalno je povezan s njegovom idealističkom estetikom, i 2) Matoš je ujedno i pjesnik i glazbenik”, napisao je o knjizi Krešimir Nemec.

“Česko izlaže i, na primjerima Matoševih pjesama, detaljno argumentira dvije teze. Matošev metafizički subjekt funkcionalno je povezan s njegovom idealističkom estetikom. U nekim pjesmama izmjenjuju se sva četiri metafizička subjekta, što izravno iskazuje duboka pjesnikova psihička previranja. Matoš je pjesnik/glazbenik – on ne piše, nego sklada stihove. Riječ je o urođenoj, obiteljski karakterističnoj ljubavi za glazbu. Poradi toga svi su stihovi obrađenih pjesama akcentuirani. Upravo u akcentuaciji i prozodijskim aspektima Matoševa pjesništva nalazi se originalni doprinos monografije Antuna Česka”, ističe Dubravka Oraić Tolić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari