Connect with us

BiH

Objavljena nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Objavljeno

-

Građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo u nešto su povoljnijem položaju. Naime, osvježiti se mogu na hrvatskoj oboli bar na jedan dan bez testa i dokaza o preboljenom COVID-u.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH koja će se primjenjivati do 30. lipnja. Izmjena u odnosu na prijašnju odluku je ta da državljani država članica EU-a, kao i članovi njihove obitelji koji putuju u RH iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP, mogu ući u Hrvatsku na 12 sati bez predočenja PCR ili antigenskog testa, kao i bez dokaza o cijepljenju.

– Osobe koje putuju zbog osobnih ili obiteljskih, poslovnih razloga ili imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u RH ili izvan nje dulje od 12 sati, mogu bez testa ući u RH – stoji na službenoj internet-stranici MUP-a RH.

To, između ostalog, znači da bh. građani koji posjeduju hrvatsko državljanstvo mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod navedenim uvjetima. Za sve ostale građane “trećih zemalja”, među kojima su i bh. građani, vrijede pravila da za ulazak moraju imati potvrdu o cijepljenju, negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o preboljenom COVID-u.

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Za putnike koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica EU/EGP, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućuje se ulazak pod jednakim uvjetima kao i prije bolesti COVID-19, ako ne pokazuju znakove ili simptome zaraze.

To znači da mogu ući u Hrvatsku bez predočenja negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji, niti im se određuje mjera samoizolacije.

“Svi ostali putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od gore navedenog”, navedeno je na službenoj internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Isto vrijedi i za putnike iz tzv. “trećih zemalja” koje nisu članica EU, osim uz određene iznimke:

-zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici u skrbi za starije osobe;

-pogranični radnici;

-osoblje u prometnom sektoru;

-diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koji dolaze uz poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;

-putnici u tranzitu, uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati;

-osobe koje putuju radi školovanja;

-osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih/porodičnih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, a ne zadržavaju se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati.

Izmjena se odnosi i na bh. državljane:

Ova izmjena se, između ostalog, odnosi i na građane BH koji posjeduju hrvatsko državljanstvo. Mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod gore navedenim uvjetima.

Detaljnije informacije saznajte na službenoj stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. (fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas