Connect with us

Nebuloze

Objavljena odluka povjerenstva: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”

Objavljeno

on

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa konačno je objavilo odluku protiv Tomislava Karamarka. Odluka je potpuno neutemeljena, nije donesena na osnovu zakona.

[ad id=”93788″]

Naime, ako je netko bio u sukobu interesa, trebao bi biti po nekom od članaka Zakona i kažnjen, međutim to nije slučaj. Dakle, kriv je a nije kršio nijednu odredbu iz Zakona, pa zato nije ni kažnjen. Još gore, dali su mu pogrešnu uputu o pravnom lijeku – nema pravo pokrenuti tužbu!

Apsurdistan

Niti izreka odluke, a niti obrazloženje nije podijeljeno po točkama pa ostavljamo čitateljstvu da samo procijeni koji dio obrazloženja se odnosi na sukob interesa, a koji dio na povredu načela djelovanja dužnosnika.

No, evidentno je da, prema stajalištu Povjerenstva, Karamarko nema pravo pokrenuti upravni spor odnosno podnijeti tužbu Upravnom sudu u Zagrebu.

Povjerenstvo se prilikom donošenja odluke, da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa i da je prekršio načela djelovanja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa, pozvalo na opću odredbu o nadležnosti Povjerenstva za:

– donošenje Pravilnika, kojim se uređuje način rada i odlučivanje Povjerenstva, donošenje odluka, davanje mišljenja, propisivanje obrazaca i ustrojavanje registra radi primjene pojedinih odredaba ovog Zakona.

Iako iz predmetne odluke ne proizlazi da njome Povjerenstvo donijelo Pravilnik, preostaje da im vjerujemo na riječ jer, prema Povjerenstvu, protiv njihovih odluka, nema pravnog lijeka.

Nadalje, Povjerenstvo je utvrdilo da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa i povrijedio načela djelovanja, ali, očito je, nije utvrdilo kršenje odredaba Zakona o sprječavanju sukobu interesa da bi moglo izreći sankcije niti se uopće pozvalo na odredbe Zakona kojima je propisano “kršenje odredbi Zakona” pa je zaključilo da Karamarko nema pravo pokrenuti upravni spor na temelju članka 48. stavak 1. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Pritom uopće nije spomenulo eventualnu mogućnost tužbe prema odredbama Zakona o upravnim sporovima.

Cijelu odluku možete pročitati OVDJE

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR