Connect with us

Objavljena snimka razgovora pilota MIG-a s kontrolom leta: “Pilot je iskočio, avion se srušio, jeste li me čuli?”

Published

on

Objavljena snimka razgovora pilota MIG-a s kontrolom leta: “Pilot je iskočio, avion se srušio, jeste li me čuli?”

Na servisu Vocarroo pojavila se snimka razgovora pilota MIG-ova s kontrolom leta:


Audio recording software >>

Na snimci se čuje kako pilot traži pomoć od tornja i kolegu u drugom MIG-u kako bi mu rekli vide li kotače. Nakon nekoliko minuta razgovora, pilot drugog MIG-a javlja kako se MIG srušio.

“Da li ste me čuli, pilot je iskočio, avion se srušio”, govori pilot koji je letio u drugom MIG-u.

Kotromanović: Najveća odgovornost za pad je na meni i mojim prethodnicima

Tiskovna konferencija HRZ-a o padu MIG21 zrakoplova

Ministar obrane Ante Kotromanović kazao je da je najveća odgovornost za jučerašnji pad vojnog zrakoplova na njemu i njegovim prethodnicima, ali da će o mogućoj ostavci odlučiti nakon nalaza povjerenstva koje će utvrditi “sve elemente nesreće”.

“Rekao sam da sam spreman podnijeti ostavku i kada puška zašteka kod vojnika”, naglasio je Kotromanović u zrakoplovoj bazi Zemunik, ističući da će o mogućoj ostavci odlučiti nakon odluke povjerenstva i razgovora sa “svoja dva šefa” – premijerom i predsjednikom Republike. No, Kotromanović je ocijenio da, “bez obzira što će se desiti” Hrvatska mora postići konsenzus o načinu na koji će štititi svoj zračni prostor.

“Pozicija i opozicija moraju donijeti zajedničku odluku o novoj sili i o tome što ćemo činiti u budućnosti”, ustvrdio je Kotromanović, dodajući da o pitanju obrane koja iziskuju velike troškove “moramo imati konsenzus i dogovoriti se bez politiziranja”. Kazao je da je, osim na njemu, odgovornost i na njegovim prethodnicima na čelu Ministarstva obrane. “Žao mi je što spominjem prošlost, ali treba reći da nije bilo hrabrosti donijeti neke odluke”, rekao je Kotromanović. “Zajednički treba odlučiti hoće li se 2016. uvesti sustav koji će nas zadovoljiti. To je teška odluka za buduću vladu”, dodao je ministar.

“Pilot je odlično odradio posao kada je trebalo biti hladne glave”

Pritom je pohvalio pilota, pukovnika Stanka Hrženjaka koji je “odlično odradio posao kada je trebalo biti hladne glave”, ističući da već tri godine strepi radi mogućih sličnih događaja koje može izazvati zastarjela vojna oprema. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Drago Lovrić rekao je da je odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova trebala biti donesena još prije nekoliko godina, no kako to nije učinjeno, odlučeno je napraviti remont i produži životni vijek MIG-a 21, među ostalim i zbog obveza koje Hrvatska ima prema NATO saveznicima.

Ističući da Hrvatska ima vrhunske, osposobljene pilote, Lovrić je kazao da “sposobnost zaštite zračnog prostora” godišnje stoji od 600 do 800 milijuna ako uvodimo novi borbeni avion, donosno 200 do 400 milijuna kuna ako obranu u zraku podijelimo sa saveznicima.

 Hrabri pilot avion usmjerio u polje da ne padne na kuće

“Otkazao je hidraulični sistem, a zatim se zapalio i motor. U kabini je nastao dim. Sve što sam mogao je da se katapultiram”, rekao je jučer pilot Stanko Hrženjak na izvanrednoj konferenciji za novinare na Plesu. Riječ je o pilotu koji je upravljao MIG-om 21 koji se srušio u Donjoj Lomnici. Kako je naglasio zrakoplov je bio potpuno neupravljiv.

“Na 500 metara visine imao sam brzinu od 400 kilometara i nedostajalo mi je 15 sekundi da sletim. U tom trenutku shvatio sam da je avion potpuno neupravljiv jedino na što sam gledao da izbjegnem kuće”, naglasio je Hrženjak pojasnivši kako je to bio sasvim rutinski let iz Zagreba prema Zadru. 

Krugovi zbog potrošnje goriva

Nakon što je zrakoplovu otkazao hidraulični sustav i zapalio motor te dim ispunio njegovu kabinu, napravio je, rekao je, nekoliko krugova iznad područja oko Velike Gorice kako bi potrošio što više goriva, kako bi šteta kod pada bila što manja. Pritom je tražio nenaseljeno područje gdje će usmjeriti zrakoplov.

Katapultirao se na dvjesto metara visine, a zrakoplov se srušio oko 300 metara od njega. “Svjesno sam preuzeo rizik letenja na tome avionu. Moj trening je ono što mi daje predispozicije”, istaknuo je Hrženjak, pilot s 25 godina iskustva koji se iz nesreće izvukao potpuno neozlijeđen. (H/kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari