Pratite nas

Događaji

Zagrebačka deklaracija – bitan dokument za odnose EU-a i zapadnog Balkana

Objavljeno

na

Europska unija je u srijedu na virtualnom sastanku na vrhu usvojila Zagrebačku deklaraciju u kojoj je još jednom potvrdila europsku perspektivu šest zemalja jugoistočne Europe.

“Podsjećajući na sastanke na vrhu 2000. u Zagrebu, 2003. u Solunu i 2018. u Sofiji, EU iznova potvrđuje svoju neupitnu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana. Partneri sa zapadnog Balkana ponovno su istaknuli svoju predanost europskoj perspektivi kao čvrstom strateškom izboru. Vjerodostojnost te predanosti ovisi i o jasnoj javnoj komunikaciji i provedbi potrebnih reformi”, kaže se u deklaraciji usvojenoj u srijedu nakon sastanka na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana. Usvojena deklaracija važan je dokument za buduće odnose EU-a i šest zemalja jugoistoka Europe.

Zbog pandemije koronvirusa fizički sastanak nije bio moguć i stoga je održan putem video-veze. Zagrebački samit je zamišljen kao središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U deklaraciji se naglašava uzajamna solidarnost u borbi protiv pandemije koronavirusa, za što je EU pripremila paket od 3,3 milijarde eura potpore zapadnom Balkanu, zatim još jedna potvrda europske perspektive ali bez spominjanja proširenja. U tekstu se naglašeno traži od zemalja regije poštivanje europskih vrijednosti, vladavine prava. EU priprema veliki ekonomski i investicijski paket za pomoć zapadnom Balkanu koji će biti objavljen kasnije jer je vezan uz pregovore o budućem sedmogodišnjem proračunu EU-a.

U deklaraciji se jasno aludira da EU zaslužuje veću zahvalnost za potporu u borbi protiv koronavirusa od nekih drugih aktera čija je pomoć u nekim zemljama regije dobila znatno veću pozornost.

“Činjenica da ta potpora i suradnja nadilaze sve što su drugi partneri pružili regiji zaslužuje javno priznanje”, kaže se u deklaraciji i dodaje da EU “ujedno uvažava vrijednu potporu koju je za vrijeme pandemije zapadni Balkan pružio svojim neposrednim susjedima i EU-u”.

“EU i partneri sa zapadnog Balkana imaju zajednički cilj, mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu, na temelju naših povijesnih, kulturnih i geografskih veza te naših uzajamnih političkih, sigurnosnih i gospodarskih interesa. EU je odlučan u namjeri da dodatno pojača svoj angažman na svim razinama kako bi podržao političku, gospodarsku i društvenu preobrazbu regije te pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za očuvanje europskih vrijednosti i načela te za temeljito i odlučno provođenje potrebnih reformi”, kaže se u deklaraciji.

Dodaje se da će povećanje pomoći EU-a ovisiti o stvarnom napretku u vladavini prava. Također se kaže da EU u potpunosti podupire zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za uključivu regionalnu suradnju i jačanje dobrosusjedskih odnosa, među ostalim i s državama članicama EU-a.

“Pritom je i dalje važna provedba bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri i s konkretnim rezultatima, uključujući Prespanski sporazum s Grčkom i Ugovor o dobrosusjedskim odnosima s Bugarskom. Potrebno je posvetiti dodatne i odlučne napore pomirenju i regionalnoj stabilnosti, kao i pronalaženju i provođenju konačnih, uključivih i obvezujućih rješenja za bilateralne sporove partnera i pitanja ukorijenjena u ostavštini prošlosti, u skladu s međunarodnim pravom i utvrđenim načelima, među ostalim, Ugovorom o pitanjima sukcesije”, kaže se u deklaraciji.

EU poziva zapadnobalkanske partnere “da ostvare napredak u smjeru potpunog usuglašavanja sa stajalištima vanjske politike EU-a, osobito u pogledu pitanja u kojima se radi o važnim zajedničkim interesima, te da djeluju u skladu s time”. (Hina)

Cijeli tekst Deklaracije možete pronaći na mrežnim stranicama Vijeća Europe.

 

Plenković: Hrvatska Bosni i Hercegovini želi pomoći na europskom putu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari