Connect with us

BiH

Obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Bugojnu

Objavljeno

-

Brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH na svim razinama vlasti predvođeno predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradara nazočilo je danas obilježavanju 29. obljetnice razmjene 294 hrvatska logoraša iz logora „Stadion“, jednog od brojnih logora Armije R BiH u Bugojnu.

Obilježavanje obljetnice razmjene organizila je Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne u suradnji s ostalim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata Bugojna. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i molitvom pred spomen obilježjem poginulim braniteljima Bugojna u katoličkom gradskom groblju, nastavio misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi u Bugojnu, uz sudjelovanje brojnih svećenika predvodio fra Stipo Karajica, župnik u Sesvetskoj Sopnici koji je u vrijeme rata bio župni vikar u Bugojnu. U sklopu programa upriličeno je i druženje bivših logoraša, a ove godine dio programa je i predstavljanje knjige autora Josipa Kalaice na temu ratnih stradanja Bugojanskih Hrvata.

Prema podatcima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojnu, iz ovog grada Armija BiH je ratne 1993. protjerala 15 tusuća Hrvata, 311 ih je ubijeno, a ako dvije tisuće njih prošlo je torture više od 50 logora. 294 preživjela završila su logoru „Stadion“ iz kojeg suu na današnji dan 1994. godine upućeni na razmjenu u Mostar. Ovaj datumk preživjeli slave i kao drugi rođendan jer sve su torture koje su prlazili osam mjeseci mjeseci konačne bile iza njih. Ipak svaku obljetnicu razmjene koriste kako bi uputili apel onima koji znaju da obiteljima kažu gdje su tijela 15 logoraša koji se još uvijek vode kao nestali. „U Bugojnu su tijekom rata bila ukupno 53 logora za Hrvate, od raznih garaža i podruma do Stadiona u kojem smo svi na kraju završila i iz kojeg smo poslani na razmjenu. Najbolnija tema vezana uz logora je nasilno odvođenje 21-og logoraša. Njih 15 još uvijek tražimo. Uspskos svemu u Bugojnu ima života, ali da bi ga bilo više treba iskrenosti i da oni koji znaju kažu gdje su tijela“, kaže Miroslav Zelić, predsjedatelj Općinsakog vijeća Bugojno i jedan od zatočenika koji su razmjenjeni 19. ožujka 1994. godine nakon osam mjeseci provedenih u logorima Armije R BiH u Bugojnu. „Moja poruka koju želim i danas poslati iz Bugojna, a učinila sam to dosad nebrojeno puta, kao zastupnica, izaslanica, ovog puta kao predsjednica Federacije BiH je da oni koji znaju trebaju reći istinu. Ja ih još jednom molim da olakšaju obiteljima nestalih i kažu gdje su tijela i tako im omoguće da dostojno pokopaju svoje najmilije te konačno nakon svih ovih godina imaju mjesto gdje će im zapaliti svijeću i pomoliti se za njihove duše“, kazala je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH.

(predsjednicafbih.gov.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari